joi, 24 septembrie 2020

Medicul dermatovenerolog Andi Cristian Rizoiu: ,,Cele mai de temut afecțiuni asociate cu arsurile solare sunt reprezentate de cancerele cutanate”

Vara, mai mult ca în orice alt anotimp, suntem expuși razelor solare. Deși acestea ne ajută să obținem un bronz impecabil, este important să conștientizăm pericolul pe care îl prezintă statul la plajă ore în șir. Despre acest subiect a vorbit, într-un interviu pentru www.spitalulbuzau.ro, medicul Andi Cristian Rizoiu, șeful secției Dermatovenerologie din cadrul Spitalului Jude­țean de Urgență Buzău.

 

Rep: Cum se manifestă arsurile solare?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Arsurile solare se manifestă prin apariția unui eritem (o roșeață) la nivelul pielii în zonele care au fost expuse excesiv la soare, modificări însoțite de căldură locală. Zonele afectate sunt sensibile, ușor dureroase la presiune sau/și atingere. Ulterior, după câteva ore sau chiar zile, pot apărea leziuni veziculoase, sau chiar buloase în cazul arsurilor mai severe, adică este vorba de prezența unor bășici (mai mari sau mai mici, în funcție de gravitatea arsurii solare) pline cu lichid clar, care pot fi friabile (se pot rupe la traumatisme minore sau înțepături). ­Modi­ficările cutanate pot fi însoțite de manifestări ge­nerale cum ar fi cefaleea (durerile de cap), febra (temperatura mare), chiar frison și stare generală alterată.

După producerea arsurii, încep procesele de reparare tegumentară, în câteva zile senzația de arsură și durere începe să scadă în intensitate, în procesul de reparare al pielii stratul superior al acesteia se va decola, pielea „se cojește”, iar țesuturile afectate sunt înlocuite cu țesuturi noi.

Rep: Cum tratăm arsurile solare?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Când apar arsurile solare este indicată aplicarea compreselor reci la nivelul zonelor afectate, înfășurarea într-un prosop ud, îmbibat cu apă rece, precum și efectuarea dușu­rilor cu apă rece. Se recomandă  folosirea cremelor emoliente, pe tot corpul, de mai multe ori pe zi și aplicarea cremelor care conțin corticoizi, pe zone limitate.

Din cauza faptului că expunerea la soare produce deshidratarea pielii, se recomandă consumul ridicat de lichide, în special de apă.

Rep: Care sunt tipurile de piele predispuse la arsurile solare?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Cele mai predispuse persoane sunt cele care au fototip cutanat I si II, este vorba de persoanele care au pielea deschisă la culoare, persoane cu pigmentul pielii foarte deschis, cu ochii albaștri și păr blond, persoanele roșcate.

Rep: Care sunt cele mai comune afecțiuni asociate cu arsurile solare?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Cele mai de temut afecțiuni asociate cu arsurile solare sunt reprezentate de cancerele cutanate, iar melanomul este cel mai periculos și mai agresiv dintre acestea. În urma arsurilor solare pot apărea leziuni pigmentare noi, cum ar fi alunițele, iar cele preexistente își pot schimba culoarea, forma sau dimensiunile.

După o arsură solară pielea se deshidratează, devine uscată, apare senzația de prurit și usturime.

Arsurile solare contribuie la accelerarea feno­menului de îmbătrâ­nire cutanată cu pierderea elasticității tegumentare și apariția ridurilor.

Rep: Care sunt cele mai bune metode de tratament și prevenție?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Cea mai bună metodă de prevenție este evitarea expunerii la soare, în special în intervalul orar 10.00-17,00, folosirea cu regula­ritate a cremelor de fotoprotecție cumpărate din farmacii (nu de pe plajă!), adoptarea unei vestimentații corespunzătoare – bluze cu mâneci lungi, pantaloni lungi, purtarea pălăriilor cu boruri largi și a ochelarilor de soare.

Alunițele existente pe piele trebuie urmărite periodic pentru a surprinde modificările care pot apărea – se va urmări culoarea (o leziune suspectă are mai multe culori), formă (o leziune suspectă are margini neregulate, este asimetrică) și dimensiunea acestora (o creștere rapidă în dimensiuni nu este de bun augur).

Se recomandă efectuarea unui examen dermatoscopic la medicul dermatolog la fiecare șase luni și îndepărtarea leziunilor suspecte.

Rep: Cât de periculoase sunt alergiile solare și cum pot fi acestea prevenite?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: Radicalii liberi ­generați de radiațiile ultraviolete formează compuși chimici care pot produce injurii la nivelul pielii. Mecanismele de apărare ale persoanelor predispuse la alergii solare nu sunt capabile să țină în frâu efectele acestor compuși și apar modificări inflamatorii la nivel cutanat care se exprimă clinic prin eritem (roșeață), uneori vezicule (bășicuțe) și prurit (mâncă­rime). Sunt afectate, de obicei, zonele care nu au fost protejate de radiații și au fost expuse direct la soare.

Alergia la soare poate fi prevenită prin evitarea expunerii solare și folosirea cremelor ecran solar cu grad ridicat de fotoprotecție, care trebuie aplicate cât mai des. Alimentația bogată în antioxidanți, care blochează radicalii liberi, alimentele care conțin un nivel ridicat de acizi grași Omega 3, calciu, vitamina E, hidratarea corespunzătoare, contribuie la reducerea semnificativă a riscului de apariție a alergiilor solare.

Doctorul Andi Cristian Rizoiu este un medic pe cât de tânăr, pe atât de pregătit, implicat și mereu dornic să afle mai multe. A studiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București și lucrează la Spitalul Județean de Urgență Buzău din ianuarie 2011, ca medic rezident, iar din ianuarie 2015, ca medic specialist. Recent, dr. Rizoiu a obținut, prin concurs, gradul de medic primar Dermatovenerologie.

(Text preluat de pe www.spitalulbuzau.ro)

loading...
error: Content is protected !!