Sănătate

Medicii de familie repară ce strică Direcția de Sănătate Publică

„Cu foarte mare întârziere s-a publicat, pe 7 decembrie, în Monitorul Oficial, textul Ordonanței de Urgență a Guvernului care permite emiterea concediilor medicale pentru persoanele izolate din cauza COVID-19 care nu au primit în timp util deciziile de izolare eli­berate de DSP. De astăzi, timp de 30 de zile, medicii de familie pot elibera retroactiv concediile de izolare, chiar dacă deciziile au fost emise de DSP după termenul legal”, este anunțul făcut de reprezentanții Federației Naționale a Patronatelor  Medicilor de Familie.

Actul normativ  intrat în vigoare cu o zi în urmă fusese solicitat de reprezentanții Colegiului Medicilor la întâlnirea pe care au avut-o cu ministrul Sănătății. El are menirea să „repare” unele dispoziții privind activitatea de monitorizare de către medicii de familie a pacienților cu Covid-19 pentru care s-a dispus măsura izolării/carantinei la domiciliu. Prin urmare, această măsură vine  să remedieze problemele create de DSP-uri celor care au stat în izolare și care nu au primit în termen legal un document prin care să justifice față de angajator absența de la locul de muncă.

Prin noua Ordonanță se stabilește că medicii de familie pot acorda certificate de concediu medical pentru persoanele izolate din cauza COVID-19 care nu au primit în timp util deciziile de izolare eli­berate de DSP. Astfel, începând cu data de 7 decembrie, timp de 30 de zile, medicii pot elibera retroactiv concediile de izolare, chiar dacă deciziile au fost emise de DSP după termenul legal.

Sancțiuni îndulcite pentru medicii de familie care au în grijă bolnavi cu Covid  dacă se încalcă contractele

Monitorizarea pacienților cu Covid-19 aflați la domiciliu se va face la distanță de către medicii de familie, care au cerut imperativ acest mod de lucru, altfel fiind expuși riscului de contaminare și de a-i infecta la rândul lor pe pacienții cu alte patologii, cu care ar fi intrat ulterior în contact.

Medicii de familie vor primi de la casele de asigurări de sănătate o sumă lunară pentru fiecare pacient infectat pe care îl monitorizează. Inițial, tariful stabilit pentru aceste servicii a fost de 105 lei lunar pentru fiecare pacient monitorizat, iar anterior întâlnirii cu reprezentanții CMR și SNMF, ministrul Tătaru anunțase că acesta se va majora cu 60% de la 1 decembrie, ajungând la 168 de lei. Anunțul i-a nemulțumit profund pe reprezentanții Fe­derației Naționale a Patronatelor Medicilor de ­Fa­milie, care au cerut la acel moment demisia ministrului, pe motiv că  nu este vorba de câți bani primesc pentru monitorizarea acestor pacienți, ci de ­res­pectul pe care ministrul Sănătății și primul ministru trebuie să îl arate acestei ­ca­te­gorii profesionale. „Cu 168 lei alege Guvernul să recompenseze munca istovitoare, plină de responsabilitate a medicilor de familie, care, timp de minim 14 zile, își asumă ­res­ponsabilitatea uriașă a ­mo­nitorizării pacienților despre care nu au nici o altă informație obiectivă, decât ceea ce declară pacienții și ceea ce pot auzi și deduce prin telefon”, au spus medicii de familie prin reprezentanții lor.

De asemenea, sancțiunile aplicate medicilor de familie  în cazul nerespectării contractului vor fi mai blânde decât ce se dorea inițial de către oficialii din Ministerul Sănătății și vor fi aplicate gradual, cuantumul maxim urmând a fi aplicat abia la a treia abatere.

La prima constatare a neîndeplinirii obligațiilor privind monitorizarea pacienților cu Covid-19, medicii vor fi sancționați cu avertisment scris, la următoarea abatere li se reține 5% din venitul cuvenit în luna res­pectivă, iar dacă se constată o a treia abatere, acesta va fi sancționat prin diminuarea cu 10% a venitului cuvenit în luna respectivă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker