Sănătate

Medicii de familie aruncă pisica testării în ograda Ambulanței

Testarea gratuită prin intermediul medicilor de familie a început de mai bine de o săptămână. La Buzău, din totalul celor 183 de medici, doar  65 au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a testa gratuit buzoienii. De testare beneficiază toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, eligibile la testare, precum și persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau care sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive.

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (CO­VID-19), elaborată de Ins­titutul Național de Sănă­tate Publică.

La Buzău, testarea prin intermediul medicilor de familie se face la foc mic, lucru care determină un număr mare de solicitări primite la Serviciul de Ambulanță Județean.

De la începutul săptă­mânii, Ambulanța se confruntă cu peste 100 de cereri pe zi. Numărul mare de cazuri noi a determinat creșterea numărului de apeluri prin care se solicită testarea la domiciliu. Serviciul de Ambulanță Jude­țean se confruntă cu un număr mare de cereri venite din partea buzoienilor care vor să se testeze pentru a afla dacă sunt infectați cu noul coronavirus. În prezent, se primesc aproximativ 140-150 de cereri pe zi, cărora, deocamdată, Ambulanța le face față.

Avalanșa de solicitări primite din partea buzoienilor se datorează și faptului că medicii de familie evită testarea în cabinetele lor și preferă să îi îndrume către Serviciul de Ambulanță Județean Buzău. ,,Nu cred că testează, îi redirecționează către noi”, a declarat, pentru OPINIA, Rodica Corneci, asistent-șef SAJ Buzău.

Chiar și în fața unui număr de solicitări destul de mare pe care îl primesc într-un interval de 24 de ore, ambulanțierii reușesc să se descurce și să termine testările într-o zi. Timpul de așteptare nu este mare. Rar se întâmplă ca un buzoian să fie lăsat după o zi pe alta, mai spune Corneci. Au fost puține situațiile în care buzoienii au apelat la Ambulanță la orele târzii (22.00-23.00), moment în care au fost rugați să revină a doua zi. Comparativ cu valul 4, Serviciul de Ambulanță Județean Buzău se descurcă bine, fapt care se datorează și numărului mai mare de echipaje, 20-21, mobilizate în fiecare zi.

Situația nu este însă roz, pentru că dacă numărul cazurilor se va menține în continuare ridicat, Ambulanța poate reveni în situația din valul precedent, când buzoienii așteptau zeci de ore pentru a fi testați, iar unele autospeciale SAJ erau blocate în curtea Spitalului Județean cu pacienții care așteptau să se elibereze un pat. ,,Nu știm cum o să evoluăm. Deocamdată stăm bine la personal”, a mai spus Rodica Corneci.

Reamintim că, pentru activitatea de testare pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, validată ca serviciu prin raportarea informațiilor privind persoanele testate în Corona Forms, tariful este de 50 de lei/persoană și cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele și echipamentele de protecție necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănă­tate sau, după caz, a actului adițional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker