Politic

Comunicat: PSD, proiect de lege pentru plafonarea prețurilor la energie

PSD va depune în Parlament un proiect de lege pentru plafonarea prețu­rilor la gaze naturale și ener­gie electrică timp de șase luni la nivelul mediu al perioadei martie-septembrie 2021. Decizia vine în contextul în care prețurile la energie au crescut foarte mult, fapt ce pune presiune pe cetățeni și crește riscul de sărăcie. Același proiect prevede că statul va suporta 50% din scumpiri pen­tru consumatorul final, iar 50% va fi din profitul producătorilor de energie și gaze naturale.

Social-democrații spun că plafonarea este doar o soluție temporară la adă­postul că­reia Guvernul trebuie să găsească rapid so­luții pentru protejarea po­pu­lației. Pentru rezol­varea problemei pe fond s-ar pu­tea lua măsuri pre­cum: creș­terea capacităților interne de producție; li­mi­tarea marjei de profit la prețurile de vânzare de la Nuclearelectrica și Hidroelectrica prin Hotărâre de Guvern; sau accesarea Fondului de Modernizare unde România dispune de 10 mi­li­arde euro pentru investiții în sectorul energetic.

„Aceasta este soluția corectă pe termen scurt, pentru ca românii să poată trece cu bine peste această iarnă! Ne permite legislația europeană, iar Spania a anunțat deja un proiect si­milar!”, a scris pe Facebook președintele PSD, Mar­cel Ciolacu.

45% dintre români su­feră deja de sărăcie energetică, astfel că plafonarea pre­țurilor este absolut ne­cesară în condițiile în care facturile s-ar putea dubla, ceea ce ar însemna un cost suplimentar de 5.676 de lei pe an, pentru fiecare gospodărie de sa­lariați din Ro­mânia.

Astfel, o persoană cu sa­la­riul minim net de 1.386 lei  /lună, va da întreg salariul pe patru luni pentru a-și plăti factura la utilități, iar un pensionar ar putea ajunge să dea până la șase pensii doar pentru a-și achita utilitățile scum­pite.

Guvernul a ales cel mai nefericit moment pentru a liberaliza piața de energie, mai ales în condițiile în care nici măcar nu avea o lege pentru protejarea consumatorului vulnerabil. Aceasta a fost adoptată săptămâna trecută în Parlamentul Ro­mâniei la insistențele Par­ti­dului Social Democrat. Tot atunci aceștia au reușit să treacă prin plen mai multe amendamente care vizau creșterea sumelor pe care le vor primi românii pentru ajutorul de încălzire înce­pând din aceas­tă iarnă.

Text asumat de Organizația Județeană PSD Buzău

Articole similare