Monden

Mărturiile mamelor din mediul rural în faţa psihologului, transformate în spectacol pe scena teatrului buzoian

Un spectacol despre mame, pe care ar trebui să-l vadă în schimb toţi bărbaţii! Este vorba des­pre „BabyBlues”, un turneu naţional care va poposi şi la Teatrul „George Ciprian” marţi, 12 noiembrie, de la ora 19,00. Spectacolul este o producţie a asociaţiei Cultură’n Şură, care vorbeşte despre experienţa de a fi mamă în societatea românească. Teatrul din Buzău îşi arată astfel susţinerea pentru proiecte cu temă socială, făcând totodată o punte de legătură între producţiile de stat şi mediul independent.

Organizatorii spun că „BabyBlues” a fost creat după poveşti reale, în urma unui proiect mai amplu, în cadrul căruia 200 de femei din mediul rural au parti­cipat gratuit la şedinţe de psihoterapie. Formula după care s-au ghidat membrii asociaţiei Cultură’n Şură a fost următoarea: se ia un grup de femei din mediul rural, se adaugă un psiholog experimentat şi implicat, se extrag mărturiile doamnelor cu multă grijă şi atenţie, după care se creează un spectacol de teatru care să reflecte tot ce s-a spus şi nu s-a spus în cadrul şedinţelor de ­te­rapie. Produsul final se serveşte gratuit la ceas de seară, într-un teatru ­pri­mitor!

Spectacolul născut din nevoia de a discuta despre un subiect sensibil

Într-un decor ascetic, luminat cu multă măiestrie, îmbrăcate neutru, actriţele Lavinia Cosma, Florentina Năstase şi Ana Turos vor interpreta o multitudine de personaje care colorează şi animă scenă după scenă, dezvăluind publicului nenumărate faţete ale maternităţii. „BabyBlues” este un spectacol-documentar dureros de cinstit şi, în acelaşi timp, o sursă de bună-dispoziţie: ai întâlnit şi tu în parc babe băgăcioase care nu te lasă să-ţi vezi de treabă, ştii şi tu vreo mătuşă care „poate să deoache” sau vreun funcţionar zeflemist care te-a făcut să te simţi că-i iroseşti timpul preţios. Spectacolul s-a născut tocmai din nevoia de a discuta despre un subiect sensibil – depresia post-natală şi greutăţile prin care trec mamele în societatea românească-, şi a reieşit un spectacol ca-n viaţă: plângi şi-apoi râzi când îţi aminteşti de ce-ai plâns cândva.

Scopul acestor reprezen­taţii, dincolo de rolul de divertisment al teatrului, este acela de a evidenţia felul în care societatea se raportează la această afecţiu­ne, sau mai bine zis, felul în care o ignoră. Conform statisticilor, depresia post-natală afectează una din şapte femei care nasc. Reprezentaţia spectacolului „BabyBlues” face parte dintr-un turneu naţional intitulat âTeatruImplicat, finanţat de Kaufland România prin programul „În stare de bine”, turneu care se va încheia la Teatrul de Stat din Constanţa pe 13 noiembrie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker