Opinii

Mângâierile pe creștet, altă dată

Mare ghinion a avut al nostru ca bradul polițist amator de incursiuni erotice cu profesioniste ,,for free”, doar în baza uniformei, că isprăvile sale au coincis cu scandalul provocat de drama de pe trecerea de pietoni din Capitală. Spun acest lucru pentru că sunt convins că dacă întâmplările s-ar fi consumat într-o perioadă de acalmie, prostituata era amendată și trimisă vrac la ea acasă, băieții care au venit să o apere de insistențele de armăsar ale individului în uniformă ar fi avut deja dosar penal pentru ultraj, iar cetățenii din Buda cărora le-au fost avariate mașinile ar fi fost cel puțin amendați pentru parcări neregulamentare. Adică omul nostru ar fi primit tratamentul de care beneficiază colegul său care s-a apucat să confiște telefonul și portofelul unui amărât doborât la pământ de brutele de la firma de pază chemate de o vânzătoare deranjată de tonul și de reproșurile clientului.

De ce spun acest lucru? Pentru că polițiștii – la fel ca și medicii, profesorii și alte categorii de bugetari – formează o castă (hai să folosesc un termen elegant!) care se face precum ariciul când unul de-al lor calcă pe bec și isprava dă pe dinafară. Un fel de solidaritate țigănească, precum cea a politicienilor care piche­tează parchetele când unul de-al lor este umflat de procurori.

Bineînțeles, situația pe care au scos-o la iveală evenimentele care au revoltat până la inflamare opinia publică – fetele lovite pe trecerea de pietoni de animalul care a încercat cu vârful bocancului dacă una dintre victime mai este în viață și scandalul de la Bolintin – este rezultatul zecilor de ani în care poliția s-a organizat pe modelul unei structuri în care omerta este cuvântul de ordine, în care angajările – mai ales cele la apelul bocancilor, adică din sursă externă – s-au făcut pe criterii care nu au nicio legătură cu vocația și cunoștințele necesare unei astfel de meserii, în care batistele puse pe țambal s-au transformat în scoarțe. Și, dacă declarațiile ministrului Bode nu vor rămâne doar vorbe în vânt, cu siguranță că vom afla oficial, și alte cauze.

Și nu este de neglijat nici faptul că sindicaliștii din poliție s-au transformat în niște activiști anti-sistem, în niște cetățeni care își instigă colegii la nerespectarea legilor și a ordinelor, în niște plângă­cioși care cer opiniei ­pu­blice decență atunci când câte o bestie din rândul lor procedează precum cel care a lovit cele două fete pe trecerea de pietoni. Și când te gândești că de la episodul ,,Ieși afară, javră ordinară!” au trecut ani buni, în care nimeni nu a crezut de cuviință că este cazul să li se dea peste bot.

Nu voi încheia acest text în modul clasic, în care aș spune că respectivele cazuri, din Buzău și de aiurea, nu reprezintă poliția, că sunt cazuri izolate, că bieții polițiști care își fac datoria suferă până la lacrimi când văd cum se pune anatema pe întreaga instituție. Nu o voi face, pentru că, voluntar sau nu, toți au pus umărul la apariția acestor monștri. Eu nu cred că polițistul râmnicean, cel cu prostituata și cu accidentul, a fost până acum un model pentru colegii săi și că, dintr-o dată, i s-a pus pata și a luat-o pe arătură. Nici să mă pici cu ceară nu cred, și mă întreb ce au păzit colegii care i-au observat scăpările de comportament anterioare. Ce au păzit cei plătiți să facă ,,protecție internă”? Așa că, s-avem iertare! Mân­gâierile pe creștet le lăsăm pe altă dată.

Articole similare