marți, 02 iunie 2020

Manevra prin care Primăria Vâlcelele a reușit să oblige Prefectura să-i scoată castanele din foc

După ce jumătate de an au tras de timp în procesul deschis de Prefectură, funcționarii Primăriei Vîlcelele au reușit să fenteze instanța astfel încât să nu fie amendați de judecător. Este vorba despre procesul prin care Prefectura cerea anularea soluției dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat de neurmărire/netrimitere în judecată, dispusă în luna octombrie 2018, a reprezentanților Comisiei Locale Vâlcelele și a altor persoane pe care reprezentanții Prefecturii le consideră vinovate de ,,șmecherii” cu pământ. Este mai mult decât evident că, la Primăria Vâlcelele, Comisia Locală de Fond Funciar a funcționat 15 ani după propriile legi, dovadă că acum două luni au cerut Prefecturii să li se comunice exact ceea ce ar fi trebuit să ajungă la instanță – componența comisiei începând din 2002 și până în 2017. Conform legii, Instituția Prefectului a fost nevoită să răspundă solicitării și a transmis ordinele prefectului. Copiile documentelor au fost depuse apoi în instanță așa cum au fost primite, iar judecătorul, convins că de la Primăria Vîlcelele nu va reuși să obțină datele, a cerut Prefecturii să completeze cu adresele membrilor comisiei astfel încât aceștia să poată fi citați pentru audiere.

Astfel, Prefectura este pusă să scoată castanele din foc pentru cei din cauza cărora se judecă cu procurorii. Adresele trebuie să ajungă la dosarul cauzei până la următorul termen stabilit pentru 6 august.

Terenurile comunei Vâlcelele, împărțite ,,cu dedicație”?

Reprezentanții Instituției Prefectului consideră că, începând din 2002 și până în 2017, terenurile comunei Vâlcelele au fost împărțite cu dedicație și alandala, fără să se țină cont de lege, în timp ce instanțele de judecată și Comisia Județeană de Fond Funciar au fost induse în eroare, arătând că nu există fizic suprafețe pentru reconstituirea dreptului de proprietate.

Reprezentanții Prefecturii îi consideră responsabili pe membrii Comisiei locale de Fond Funciar Vâlcelele de crearea unui prejudiciu de aproape 3 miliarde lei vechi pentru refuzul punerii în aplicare a unei hotărâri judecă­torești pentru reconstituirea deptului de proprietate pentru o suprafață de 40 hectare teren, cazul fiind mediatizat ca ,,Marius Paraschiva”.

Judecătorul a decis ca toți membrii Comisiei Locale dintr-o perioadă de 15 ani să fie chemați să dea explicații în fața instanței, iar procurorul de ședință a fost de acord. Dar pentru asta trebuie să se știe cine va fi chemat în instanță.

Din cauza neregulilor ­des­coperite de juriștii Prefecturii la controlul administrativ de la Primăria Vâlcelele, deținătorii de terenuri în comună au fost în imposibilitatea de a obține documente în vederea solicitării subvenților de la APIA.

,,Paraschiva Marius” este unul dintre cazurile care i-au ținut ocupați pe juriștii Prefecturii ani de zile. Timp de 15 ani, membrii Comisiei Locale de Fond Funciar au ascuns, și Comisiei Județene de Fond Funciar și instanțelor de judecată, faptul că există teren disponibil în rezerva comisiei locale pentru retrocedare în fizic către o cetățeancă, Paraschiva ­Ma­rius, căreia Instituția Prefectului a fost obligată, în 2016, de instanță, să-i plătească despăgubiri de aproape 3 miliarde lei vechi tocmai pentru întârzierea punerii în posesie.

Suprafața de 40 de hectare de teren arabil necesară punerii în posesie a fost identificată în 2017 în rezerva comunei Vâlcelele, urmare diligențelor depuse, ulterior sancționării Comisiei Județene de Fond Funciar și validării propririi asupra conturilor Prefecturii, astfel că s-a emis titlul de proprietate. Anul trecut, în urma veri­ficărilor efectuate de reprezentanții Prefecturii, s-a constatat că terenul pe care s-a făcut retrocedarea nu avea proprietari din 1991 și a fost stăpânit de aceeași persoană (sau grup de persoane) care a și încasat subvenții de la APIA din 2007 până în prezent, inclusiv după punerea în posesie a petentei Paraschiva Marius, fapt dovedit prin cele trei adrese primite de Instituția Prefectului de la APIA Buzău.

Toate aceste aspecte au fost aduse în atenția procurorilor însă, surpriză!

Procurorul de caz și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rm. Sărat au concluzionat că faptele s-au prescris și au respins sesizarea Instituției Prefectului împotriva membrilor Comisiei Locale de Fond Funciar Vîlcelele, motiv pentru care împotriva ordonanței de respingere a fost formulată plângere la Judecătoria Rm. Sărat. Vizați de acuzații în dosar sunt atât fostul primar al comunei, Nicu Smochină, în prezent consilier local, dar și membrii Comisiei Locale Vîlcelele, precum și un arendaș din zonă.

La mijloc este vorba chiar despre suma de 280.780 lei, plătită de Prefectură în contul unei sentințe civile a Judecătoriei Rm. Sărat din 2009, constituită ca prejudiciu la bugetul Ministerului Administrației și Internelor și, implicit, al Statului Român.

În 2009, petenta Paraschiva Marius obținea în instanță o decizie de punere în  posesie cu 40 de hectare de teren la Boldu. Ani la rând, responsabilitatea punerii în legalitate a fost pasată de la o instituție la alta, de la un factor responsabil la altul, astfel că femeia a deschis proces după proces, atât Comisiei Județene de stabilire a dreptului de proprietate de pe lângă Prefectura Buzău, cât și Primăriei Boldu și Comisiei Locale de Fond Funciar care, în lipsa terenului respectiv pe raza acestei comune, a propus în 2016 împroprietărirea petentului cu pământ pe raza comunei Vîlcelele. În noiembrie, Comisia Județeană de Fond Funciar a validat, la propunerea Comisiei Locale de Fond Funciar Boldu, anexa nr. 2 a pentru titularul Paraschiva Marius cu suprafața de 40 de hectare, decizând transferul anexei respective către Comisia locală de Fond Funciar Vîlcelele. Lucrurile au fost destul de încurcate în acest caz, astfel că petenta a cerut unui executor poprirea conturilor Comisiei Județene și a Instituției Prefectului ca terț poprit pentru sumele datorate sau care urmau a fi datorate în temeiul unor raporturi juridice existente, debitoarei Comisia Ju-dețeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, până la concurența sumei totale de 280.780 lei. Banii au fost dați, însă ulterior și s-a căutat vinovatul pentru întârzierea care a lăsat statul fără aproape trei miliarde de lei vechi.

„S-a făcut cercetare administrativă din cauza acestei sume de bani dată de către Instituția Prefectului, pentru a găsi persoanele vinovate. Potrivit raportului comisiei constituite în acest sens, nu este nimeni responsabil din Instituția Prefectului. Atunci Comisia Jude­țeană de Fond Funciar avea altă componență“, preciza, în vară, prefectul Carmen Ichim. Ca urmare, atenția s-a îndreptat către Comisia Locală de Fond Funciar, despre care se bănuia că nu ar fi deloc străină de tergiversarea executării unor decizii judecătorești pe fond funciar. După identificarea vinovaților, Instituția Prefectului a înaintat plângere penală pentru nepunerea la dispoziție a terenului care, potrivit inventarierii din 2012, s-a dovedit a fi liber și nepus în posesie solicitanților de drept. Mai mult, decidenții Prefecturii au vrut să afle cine a încasat subvenții pentru aceste suprafețe de la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, iar documentele au ajuns de asemenea în atenția procurorilor.

loading...
error: Content is protected !!