ActualitateCultură

FOTO – VIDEO / Maia Morgenstern: „Buzău iubește teatrul”

„Buzău iubește teatrul”  este mesajul pe care Maia Morgenstern l-a transmis pe pagina sa de socializare, alături de mulțumirile sale pentru public,  imediat după spectacolul  de sâmbătă seară  „Nepotul meu, Veniamin”, în  care a jucat rolul Esfir Livovnei,  pe scena Teatrului „George Ciprian”.  Nici nu avea cum să fie altfel pentru că Maia Morgerstern a magnetizat pur și simplu sala prin interpretarea sa magistrală alături de minunații actori Emilia Popescu, Andreea Alexandrescu și Andrei Miercure, care au fost răsplătiți cu aplauze și ovații, ce au durat minute în șir. Comuniunea care s-a creat între actori și publicul din sală a făcut-o pe Maia Morgerstern să ofere publicului florile pe care le primise în dar de la organizatori.

Sala plină până la refuz a asistat la o piesă de teatru al cărei text aparține Ludmilei Ulițkaia, un mare scriitor rus contemporan care dezvoltă în acțiune teatrală  două tipuri de conflicte, cel dintre etnii și cel între generații.

Esfir Livovna interpretată de Maia este povestea tragi-comică a unei femei evreice, dornică de o familie și de urmași, așa cum își dorește de altfel orice om.  Povestea ei este plină de întâmplări neașteptate, mult umor și presărată cu momente de mare sensibilitate interpretate cu o măiestrie aparte de Maia Morgerstern; Piesa surprinde imagini din viața unor oameni obișnuiți din care nu lipsesc suferința și bucuriile. Umorul punctează mereu acțiunile personajului central, Esfir Livovna (Maia Morgenstern), căreia îi revin monologuri esențiale pentru substratul acțiunii. Alături de Esfir este Elizaveta Iacovlevna (Emilia Popescu), opusul ei prin echilibrul judecării situațiilor.

Pentru unii spectatori Ludmila Ulițkaia este cunoscută ca prozator de talie internațională, răsplătită cu numeroase distincții pentru romanele sale traduse și editate la noi. Este  una dintre cele mai importante și apreciate voci ale literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943. Și-a luat licența în biologie la Universitatea din Moscova și a  lucrat în cadrul Institutului de Genetică, pentru ca la sfârșitul anilor ’70 să se angajeze consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova unde a scris scenarii de film. Romanele sale sunt impresionante, captivante prin poveștile consistente despre viața cu bunele și relele sale, așa cum este și cea din piesa „Nepotul meu, Veniamin”.

Spectacolul a avut menirea să deschidă  Festivalul „Buzău/Iubește/ Teatrul”, care va prezenta în fața publicului buzoian, seară de seară, până pe 18 iunie, spectacole despre cel mai frumos sentiment din lume și anume iubirea.

Articole similare