Administrație

Mai puține probleme cu furnizarea apei anul acesta

Directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu, a făcut o comparație cu anul trecut a problemelor cauzate de furnizarea apei, iar rezultatul este că anul acesta au fost necesare mai puține intervenții. Meritul este al investițiilor masive care s-au făcut în stațiile de pompare sau în foraje, pentru ca cetățenii să nu mai aibă parte de apă oprită sau furnizată cu program. Probleme mai sunt în patru localități din județ, acolo unde fie este în derulare Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), neputând fi realizate alte investiții momentan, fie pânza freatică a secat, iar autoritățile sunt nevoite să ia măsuri drastice, precum furnizarea apei din apeduct. La Năeni se regăsește situația din urmă, iar studiile realizate au relevat faptul că nu mai există sursă de apă la adâncime, iar autoritățile locale vor trebui să găsească finanțarea necesară pentru a se putea lega la apeduct, lucrarea majoră a Companiei de Apă.

Simona Săvulescu, directorul Companiei de Apă

„Anul acesta, spre deosebire de anii trecuți, în care am avut mai multe localități în care am furnizat apă cu program, cele mai afectate au fost patru localități, și anume: Năeni unde, deși am realizat toate investițiile care puteau fi realizate pe sursa locală, aceasta nu mai este disponibilă. Am realizat inclusiv un studiu hidrogeologic în zona Năeni și, deși nici acesta nu ne-a dat speranțe că am putea să găsim un disponibil de apă printr-un nou foraj, am realizat totuși acest nou foraj, care până la o adâncime de 20 de metri nici măcar nu s-a umezit carota instalației de forare. Deci nu a găsit nici picătură de apă. Pentru Năeni avem soluția aceasta de furnizare a apei din apeduct, din lucrarea noastră mare, numai că va trebui ca și Consiliul Județean, UAT Năeni, să identifice surse de finanțare pentru a se uni cu apeductul, pentru a face această interconectare. Deci Năeni a fost și este o localitate afectată de furnizarea apei cu program”, a declarat Simona Săvulescu pentru Campus TV.

În cazul comunei Viperești, există deja un proiect în derulare, peste care Compania de Apă nu poate interveni din rațiuni legale, deoarece s-ar suprapune cu acesta. Simona Săvulescu a mai spus, însă, că au fost desfășurate câteva lucrări pentru a prelungi programul de furnizare a apei. „Vipereștiul, care de ani de zile este în această suferință, iar mare lucru n-am putut să facem pentru că Viperești face obiectivul unor investiții majore prin POIM. Noi nu puteam să realizăm investiții pe care le dublam prin POIM, nu aveam voie legal să facem așa ceva. Autoritățile locale din Viperești s-au implicat foarte mult și am reușit să realizăm cu dânșii o serie de lucrări. Avem speranțe ca, de săptămâna viitoare (în curs, n.r.), să îmbunătățim situația la Viperești. Chiar dacă nu vom reuși să furnizăm apă continuu, măcar programul de furnizare va fi mai lung”, a spus directorul Companiei de Apă.

Aceleași probleme au fost întâlnite și la Livada Mare (comuna Grebănu) sau la Padina, acolo unde fie rețeaua de distribuție trece prin mai multe proprietăți private, iar proprietarii au controlul asupra acestora, fie a fost nevoie ca apa să fie oprită pe timpul nopții pentru a se acumula apă în rezervoare și să poată fi distribuită ziua. „Livada Mare este în aceeași situație cu Vipereștiul: face obiectul unor investiții majore prin POIM. Nu s-a putut face o mentenanță, adică să menținem în parametrii maximi posibili sistemul existent, care lasă mult de dorit. Gândiți-vă numai că marea majoritate a rețelelor de distribuție a apei din Livada Mare trec prin proprietăți private, deci nu există niciun fel de control. Am mai avut această problemă la Padina, unde, pe perioada de noapte n-am putut furniza apă, circa două luni. A trebuit, pe perioada nopții, să facem oprirea apei pentru acumularea în rezervoare, ca să avem ce să distribuim pe timpul zilei”, a mai transmis Simona Săvulescu.

În ceea ce privește o posibilă oprire a apei în municipiu, directorul Companiei de Apă a transmis că acest lucru s-ar întâmpla doar într-o situație dezastruoasă, în care nu ar ploua deloc luni bune, altminteri buzoienii pot sta liniștiți, deoarece apa nu va fi raționalizată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker