Educație

Buzoianca Daniela Popescu ne învață cum să descoperim istoria din casele noastre

De doi ani de zile, buzoianca Daniela Popescu, absolventă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, în prezent asistent universitar la Facultatea de Istorie a Universității București, a pus bazele unei asociații care poate influența prezentul și viitorul multor familii din întreaga țară. Aceasta pentru că se adresează în mod deosebit adolescenților și tinerilor, cărora le-a lansat invitația în proiectele desfășurate împreună de a-și descoperi și redescoperi istoria familiilor din care provin, cu tot ceea ce presupune acest lucru: povești, emoții, tradiții, educație, valori, modele.

Prin urmare, nu este vorba despre a realiza un arbore genealogic pentru a urmări caracteristici rezultate a nenumărate „izvoare” de filiație precum ochii bunicului matern, temperamentul  bunicului patern sau vocea unui  străbunic, ci mult mai mult de atât. Este vorba despre recuperarea istoriei țării prin recuperarea fiecărei istorii în parte a familiilor de români, pentru că diferiți factori, cel mai recent fiind comunismul, au făcut să avem o memorie genealogică foarte scurtă și, prin urmare, ne aflăm în situația de a pierde un tezaur de informații, de amintiri, de memorie a oamenilor, a locurilor, a faptelor.

Daniela Popescu

Daniela Popescu este președintele și fondatorul Asociației „Istoria din Casă în Casă”, o organizație neguvernamentală cu și despre oameni,  și este specialist în istorie contemporană și relații internaționale. Este doctor în istorie al Școlii Doctorale din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București; a urmat programul de masterat în domeniul Istoriei și pe cel de licență în domeniul Relațiilor Internaționale și Studiilor Europene în cadrul Universității din București. Este cercetător și expert în cadrul mai multor proiecte de cercetare din București, Cluj și Sibiu.

Deși zona sa de specializare și domeniile de interes cuprind istoria secolului al XX-lea – cu precădere anii interbelici și începutul perioadei comuniste din România – relațiile internaționale, studiul minorităților, al regimurilor nedemocratice, totuși, pasiunea pentru studiul și înțelegerea vieții cotidiene și al istoriei orale, determinarea de a găsi modalități de a valorifica patrimoniul material și imaterial și, desigur, dorința de a aduce istoria în casele oamenilor au fost cele care au stat la baza înființării asociației.

Buzoianca a dezvoltat în cadrul asociației multe ateliere în liceele din Buzău și din multe alte orașe ale țării, în care adolescenții au fost invitați să afle trecutul, istoria familiilor lor, fiind îndemnați să întrebe părinții despre bunicii lor, pe bunici despre străbunicii lor, despre casa în care au crescut, despre viața pe care au avut-o. Un prim bilanț al activității în cei doi ani de la înființarea asociației, dintre care unul și jumătate în pandemie indică multe reușite chiar și la o simplă enumerare a activităților: „Am organizat ateliere de istorie, ateliere de relații internaționale, am creat expoziții, am vizitat peste 60 de școli și licee, am interacționat cu peste 2.500 de elevi, am încheiat parteneriate cu peste 40 de instituții la nivel național, ne-am înregistrat mărcile oficial, am adus aproape de noi 19 voluntari, iar cele două ediții ale  concursului nostru internațional «Treasure Hunt – Istoria din casa mea» au adunat  la start peste 200 de elevi. Peste 3.800 de persoane ni s-au alăturat virtual pe rețelele de socializare ale asociației, iar site-ul nostru a fost accesat de peste 17.700 ori. Pentru toate acestea vă mulțumim și vă invităm să ne rămâneți, în continuare, alături, pe drumul acesta al celor mai frumoase istorii de acasă!”, spune Daniela Popescu.

Care este povestea Asociației  „Istoria din Casă în Casă”

Asociația „Istoria din Casă în Casă” are propria ei poveste. Ea a fost creată de buzoianca Daniela Popescu, pasionată de istorie încă de pe băncile liceului, când descoperea această materie sub bagheta unui foarte competent și îndrăgit profesor al C.N. „B.P. Hasdeu”, Dănuț Solcan. „Istoria  este  o pasiune mai degrabă cultivată de domnul profesor Solcan. În Hasdeu am terminat «Filologie bilingv engleză» și cumva toți  s-ar fi așteptat să mă îndrept către  Facultatea de Limbi străine. Eu am încercat pe parcursul liceului cluburile și olimpiadele și am constatat că tot cu Istoria am rezonat cel mai bine. După ce am dat Bacalaureatul, am dat admitere în București, la Facultatea de Litere, la Comunicare și Relații Publice, am luat, dar m-am înscris și la Limbi străine, iar în ultima zi de înscrieri, parcă nu îmi găseam locul, așa că am mers în București să mă înscriu și la Istorie”, povestește Daniela Popescu despre primii pași pe care i-a făcut către actuala sa carieră universitară.

A rămas, bineînțeles, cu Istoria, renunțând la locurile pe care și le obținuse prin concurs la Facultățile de Litere și de Limbi străine. A absolvit Facultatea de Istorie la Relații Internaționale și Studii Europene. În anul  2016 a absolvit un master de istorie și practica relațiilor internaționale, iar în 2020 a susținut doctoratul în domeniul istorie cu o temă de politică externă: „Relațiile româno-turce: între Est și Vest (1934-1948)”, tot la Universitatea din București. În prezent este asistent universitar la aceeași facultate, dar și cercetător asociat pe diferite proiecte de cercetare ale unor universități sau institute din Cluj și Sibiu. Domeniul de care se ocupă este istoria contemporană, în special istoria secolului al XX-lea și, dincolo de politica externă sau internă, este interesată să își extindă cercetarea și asupra vieții cotidene și sociale din perioada interbelică și comunistă, anii tranziției de după comunism, dar și de studiul și istoria minorităților.

Asociația „Istoria din Casă în Casă” a apărut în pandemie ca un instrument de lucru pentru activitatea didactică pe care o desfășura, însă ideea a fost atât de valoroasă încât a începută să se rostogolească ca un bulgăre de zăpadă și a creat o adevărată avalanșă în întreaga țară. „Din aprilie 2020 am început să predau de acasă, online, din cauza pandemiei,  și nu mai puteam să interacționez atât de bine cu studenții. Eu predam politica externă a României în perioada comunistă și, ca să diversificăm și să facem materia mai digerabilă, dar și pentru că mai toți studenții mei erau din provincie, mi-a venit ideea să îi rog să caute fiecare pe acasă câte un obiect, fotografie, document din perioada comunistă și de la el să identificăm o temă pe care să o analizăm împreună la seminar. Mulți au descoperit că aveau bunici care fuseseră în închisorile comuniste, păstraseră jurnale și nimeni nu știa de ele până atunci; am constatat că generațiile tinere nu mai sunt așa pasionate de istoria familiilor lor. În urma acestei solicitări, m-am trezit cu o ofertă mare de obiecte, povești frumoase și studenții au propus să realizăm un blog unde să scrie fiecare povestea familiei lor. Tot ei au propus să realizeze o pagină de Facebook, un cont de Instagram. Așa ne-au găsit mulți și am primit mesaje din toată țara. Mai întâi au crezut noi avem anticariat și că vindem obiectele respective”, își amintește Daniela Popescu primii pași care au condus către această asociație.

Apoi ideea buzoiencei a prins și mulți au copiat-o, fie că era vorba despre activități desfășurate de profesori la clasă, fie că era vorba despre realizarea unor colecții de obiecte din perioada comunistă. În aprilie, anul acesta, la Brașov a fost înființat chiar un Muzeu al amintirilor din comunism, despre care Daniela ne spune că au adoptat aproape aceeași siglă ca și Asociația pe care ea a înființat-o. „Doamna de acolo, de la muzeu, m-a întrebat anul trecut dacă nu vreau să-i donez obiectele noastre pentru muzeu. Am tot primit mesaje din țară. Mai mulți profesori au preluat ideea și prin țară și fac și ei activități pornind de la obiectele din casele lor. Am început să creștem, să scriem pe blog. Am ajuns însă la concluzia că entuziasmul este bun la început, dar dacă nu-i dai o direcție, se diluează. Atunci mi-a venit ideea să fac un ONG cu sediul în Buzău”, spune Daniela Popescu.

Echipa asociației funcționează după modelul unei firme

Din echipa asociației fac parte și foști studenți ai Danielei, în prezent masteranzi sau doctoranzi, pe care, în continuare, încearcă să-i formeze să transmită mai departe istoria și să-i facă pe copii să o îndrăgească. „Ei fac treabă bună. Îmi țin spatele pe ceea ce înseamnă colaje, afișe social media”.

Este vorba despre echipa formată din Emanuela Ana-Maria Bălan, coordonator grafică & design – absolventă a secției Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București și care urmează programul de master Comunicare și Relații Publice, din cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) -, Alexandra Ștefania Necula, coordonator social-media – absolventă a Facultății de Istorie, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene și masterandă în cadrul programului de Tehnici Diplomatice -, Alexandra Cojocaru, coordonator ateliere & webinarii – absolventă a programului de licență Relații Internaționale și Studii Europene și a programului de master Tehnici Diplomatice din cadrul Facultății de Istorie al Universității din București, în prezent doctorandă în cadrul aceleiași facultăți -, Claudia Lăcrămioara Ioana Bălan, coordonator organizare evenimente – absolventă a secției de Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București și masterandă a programului de master Istoria și Practica Relațiilor Internaționale din cadrul aceleiași facultăți -, Ștefania Nichita, responsabil voluntariat –  a absolvit programul de licență Relații Internaționale și Studii Europene, din cadrul Facultății de Istorie din București și urmează programul de master Tehnici Diplomatice tot în cadrul aceleași facultăți -, Oana Maria Andrei, administrator site& blog – , a absolvit programul de licență Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București și urmează un master de Relații Internaționale și Diplomație la Schiller International University din Statele Unite ale Americii și Rareș Tatu, editare & tehnoredactare, elev din Buzău.

Daniela a creat asociația să lucreze după modelul unei companii, ca să evite funcționarea haotică. Au ajutat-o în deciziile luate experiența pe care a acumulat-o în perioadele în care a lucrat la master într-o agenție literară, unde se ocupa de activități legate de drepturile de autor în România și Sud Estul Europei, și din perioada în care a lucrat  într-o editură, unde a deprins modul lor de organizare ca business. De aceea, fiecare membru al echipei are o  sarcină a postului în asociație. În asociație sunt și oameni cu alte joburi, pe care îi unește doar pasiunea pentru istorie.

Care sunt proiectele asociației

Proiectele principale ale asociației sunt „Atelierul de Istorie”, „Atelierul de Relații Internaționale” și Concursul internațional de eseuri „Treasure Hunt-Istoria din Casa Mea”, care s-a bucurat de parteneri instituționali câteva instituții de renume și un juriu cu profesori foarte apreciați, și pentru care Daniela Popescu s-a adresat Ministerului Educației pentru a-l înscrie în calendarul concursurilor naționale. La activități în cadrul acestor proiecte au luat parte, așa cum era de așteptat și elevi de la Colegiul Național „B. P. Hasdeu”, dar și de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Buzău.

Și pentru că istoria războiului din Ucraina este una în desfășurare, Daniela Popescu a gândit și pus în aplicare și un atelier cu acest subiect de actualitate. „Anul acesta aveam în plan să lansez un proiect separat pe relații internaționale. Eu la bază fiind om de relații internaționale; și mi se pare util să învețe și copiii altceva la istorie. Nu eram pregătită momentan să-l lansez, dar  pentru că ne-am trezit cu războiul acesta, ne-am gândit că nu-i un moment mai potrivit. Este un atelier pe relații internaționale despre războiul din Ucraina,  și pe diplomația digitală, imaginea eroului și imaginea inamicului, propaganda de război, care nu e o noutate, numai că acum avem mult mai multe canale să putem răspândi informații. Este un proiect pe care îl facem împreună  cu American Councils, pentru că ei au un proiect în săptămâna voluntariatului. Am aplicat cu tema aceasta și le-a plăcut. Am ales să fac cu Hasdeul primul atelier fizic, la clasele profesorului Dănuț Solcan”, mai spune Daniela Popescu .

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker