Actualitate

Mai e mult până departe!

Când va fi gata Penitenciarul Unguriu

Penitenciarul P48 Unguriu cu regim semi-deschis și deschis urmează să ia ființă în localitatea buzoiană până la sfârșitul anului 2025. 900 de deținuți vor fi găzduiți între pereții noii închisori, deși regimul deschis și semi-deschis este destul de permisiv cu persoanele condamnate, incomparabil cu cel de maximă siguranță. Proiectul este finanțat din fonduri externe rambursabile și de la bugetul de stat, așa cum este menționat în „Memorandumul cu tema «Decizie privind oportunitatea finanțării infrastructurii fizice a sistemului penitenciar român»”, iar valoarea proiectării se ridică la 7.242.531.3 lei. Nu doar la Unguriu se va construi un penitenciar, ci și la Berceni, în județul Prahova, dar acesta va fi cu regim de maximă siguranță și închis, putând găzdui până la 1.000 de deținuți.

Ani de zile, țara noastră a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru condițiile necorespunzătoare din penitenciare. Mai mult decât atât, pedepsele deținuților au fost substanțial reduse din același motiv, după ce prin Legea recursului compensatoriu mii de deținuți, unii periculoși, au fost eliberați mai devreme din cauză că nu erau respectate standardele europene.

Ce înseamnă regim semi-deschis și deschis

Fosta unitate militară va deveni pușcărie

Regimul semi-deschis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește trei ani. Legea spune că persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semi-deschis sunt cazate la comun, se pot deplasa neînsoțite în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta muncă și desfășura activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională, sub supraveghere, în grupuri, în spații din interiorul penitenciarului care rămân deschise în timpul zilei. Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim semi-deschis pot presta muncă și desfășura activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională și în afara penitenciarului, însă, numai sub supraveghere, inclusiv electronică.

Regimul deschis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an. Ca și deținuții care execută pedepse în regim semi-deschis, și aceștia vor fi cazați la comun, se vor putea deplasa neînsoțiți în zone prestabilite din interiorul penitenciarului, pot presta munca și desfășura activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională, de data aceasta în afara penitenciarului și fără supraveghere, spre deosebire de cei în regim semi-deschis.

În ambele cazuri, natura și modul de săvârșire a infracțiunii, persoana condamnatului, precum și comportarea acesteia până la stabilirea regimului de executare, pot determina includerea în regimul de executare imediat inferior sau imediat superior ca grad de severitate.

Cum va arăta Penitenciarul de la Unguriu

Închisoarea cu regim semi-deschis și deschis de la Unguriu, care va găzdui 900 de deținuți, va fi ridicată pe un teren pe care au funcționat, în trecut, trei unități militare și va fi administrată de Penitenciarul Focșani. Potrivit Hotărârii de Guvern prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, valoarea totală a investiției este de 234 de milioane de lei, adică aproape 50 de milioane de euro, bani asigurați dintr-un împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Clădirea va avea un regim de înălțime P+3E și va avea o suprafață construită de câteva de mii de metri pătrați, cu spații ample destinate plimbării, precum și terenuri de sport.

„Pavilionul cu destinație spații medicale pentru deținuți se va amenaja prin transformarea pavilionului P4 și va fi supraetajat, devenind P+1. În cadrul acestui pavilion va funcționa cabinetul medical de medicină primară pentru deținuți (…) cel puțin două camere de izolare respiratorie pentru suspecți/ bolnavi de tuberculoză în forma contagioasă a bolii. În aceste camere va fi cazat câte un singur deținut, la indicația personalului medical. Cabinetul medical și camerele de infirmerie vor funcționa la nivelul parterului clădirii, cu facilități de acces pentru persoanele cu dizabilități locomotorii (rampe de acces). La parter, pot fi amenajate camerele speciale de protecție (inclusiv pentru supravegherea afecțiunilor psihice grave/evitarea autovătămării și a suicidului) și camere pentru izolatorul de pedeapsă. La etajul clădirii va funcționa cabinetul medical de stomatologie și cabinetul de tehnică dentară”, se arăta în documentația pentru studiul de fezabilitate.

Condiții ca în tabără, iar în proiect mai sunt prevăzute cluburi pentru activități de reintegrare socială, săli de clasă, bibliotecă,  sală de calculatoare, spații pentru activități de tip hobby, club multifuncțional care să poată fi utilizat pentru activități de reintegrare socială, o sală de spectacole cu capacitate de 100 locuri, un spațiu pentru activități, un studio radio–tv, un spațiu pentru activități sportive, dar și un întreg pavilion cu destinația de capelă.

Se estimează că la viitorul penitenciar, care ar urma să fie finalizat până în 2025, vor lucra aproximativ 550 persoane. Pe lângă investiție, evaluată la 234.601.000 lei – aceasta conform prețurilor valabile în anul 2019 -, autoritățile din zonă vorbesc despre o listă de avantaje, cum ar fi crearea locurilor de muncă, taxele ce urmează să ajungă la bugetul local, dar și posibilitatea extinderii rețelei de gaze în comună.

În ce stadiu sunt lucrurile în prezent

La solicitarea OPINIA, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) anunță că, în prezent, proiectul tehnic al obiectivului este în faza finală, fiind transmis de către proiectant direcției de specialitate din cadrul structurii, spre a fi analizat. Aceștia mai spun că achiziția lucrărilor de execuție urmează să se facă până la sfârșitul acestui an.

„În prezent, proiectul tehnic al obiectivului de investiții – construirea unui penitenciar cu regim deschis și semi-deschis în conformitate cu EPR (Regulile Penitenciare Europene) pentru 900 de deținuți în localitatea Unguriu (județul Buzău) este în faza de recepție finală. Documentația întocmită de proiectant a fost transmisă spre analiză direcției de specialitate din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor. Achiziția lucrărilor de execuție (întocmire caiet de sarcini și publicare în SEAP) este estimată pentru sfârșitul anului 2022”, transmit reprezentanții ANP, pentru OPINIA.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker