Politic

Deputatul Andi Cristea a omagiat soldații români morți în Alsacia și Lorena

Deputatul social-democrat de Buzău Andi Cristea a adus un omagiu soldaților români care au murit pe teritoriul provinciilor franceze Alsacia și Lorena în timpul prizonieratului din Primul Război Mondial, a anunțat acesta pe pagina sa oficială de Facebook.

,,În timpul Primului Război Mondial, 2.344 ofițeri și soldați români au murit în prizonierat german departe de casă, în Alsacia și Lorena. Ca prizonieri de război, ei au fost victimele unor severe represalii din partea soldaților germani, după angajarea României alături de Aliați în 1916. Împreună cu o parte a colegilor mei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, domnii senatori Titus Corlățean și Ion Prioteasa, am adus un omagiu și un simbolic buchet de flori la Cimitirul Militar românesc de la Soultzmatt (Franța), unde inclusiv buzoieni de-ai noștri se odihnesc pentru totdeauna”, a scris Cristea pe Facebook.

Cimitirul militar român Soultzmatt a fost construit în anul 1920 în localitatea alsaciană cu același nume, în memoria celor 2.344 prizonieri de război români morți în lagărele germane din Alsacia și Lorena în perioada 1917-1919. Deportați în iarna 1916-1917, majoritatea au pierit în condiții atroce din cauza înfometării, frigului și bolilor. După război, osemintele au fost scoase din diversele gropi comune. Cimitirul a fost inaugurat în anul 1924 de către Regele Ferdinand și Regina Maria a României.

Articole similare