Economic

Lumina caldă vs lumina rece în bucătărie: Care e varianta ideală în acest spațiu?

Iluminatul locuințelor noastre ne permite să exploatăm în siguranță spațiul pe care-l numim „acasă“ și să ne bucurăm de un ambient plăcut, potrivit confortului personal. Lumina poate fi aleasă astăzi în funcție de specificul camerelor, între lumină caldă și lumină rece.

Cum alegem lumina în bucătărie?

Bucătăria, ca și baia, sunt spații care necesită cel mai amplu spectru de culoare. În ultimii ani, lumina caldă a fost folosită cu precădere, poate și datorită puținelor opțiuni avute la momentul respectiv. Astăzi, însă, ne putem bucura de foarte multe tonuri de culoare, singura limită fiind setată doar de preferințele fiecărui utilizator.

Lumina în bucătărie sau baie contează foarte mult fiindcă poate pune în valoare camera. Lumina și intensitatea ei se aleg și în funcție de mobilier, tocmai pentru a contribui la realizarea unui mediu primitor și confortabil. Un blat de bucătărie sau de baie va fi mai ușor de folosit dacă iluminatul este realizat în mod corect, mai ales dacă vorbim de piatra naturală.

Lumina caldă în interiorul locuinței

O lumină caldă în bucătărie va crea impresia de spațiu primitor. În bucătărie, mâncăm dar și gătim, așa că avem nevoie de o lumină caldă, cât mai apropiată de cea naturală, din punct de vedere al culorii. În plus, dacă bucătăria este mobilată și utilată în nuanțe reci, o lumină caldă va îndulci aspectul și-l va transforma într-un spațiu unic și deosebit, din punct de vedere estetic.

Lumina caldă va ajuta în bucătărie și pentru că nu va crea umbre și spații dificil de văzut, așa cum se întâmplă în cazul luminii reci. În plus, lumina caldă va crea jocuri subtile iar asocierea cu spoturi luminoase în aceleași tonuri, sau chiar cu benzi de iluminare, va conduce către un aspect modern al bucătăriei.

Lumina caldă poate fi folosită și pentru livinguri sau dormitoare, pentru că are un efect benefic asupra ochilor, reconfortant, și va crea un ambient plăcut, mai ales dacă vorbim despre camere vopsite în nuanțe de alb sau pastel.

Lumina rece pentru un spațiu igienic

Lumina rece este mai potrivită pentru băi sau holuri, pentru debarale sau zone de intrare. Lumina rece se asociază foarte bine cu placările și acoperirile ceramice, fiindcă va da senzația de spațiu curat și igienizat. Din acest motiv, lumina rece este folosită, cu precădere, în restaurante și spații publice, având o strălucire aparte, mai ales în contactul cu suprafețele ceramice.

Lumina rece este folosită, de asemenea, și în cazul birourilor, ajutând la concentrare asupra detaliilor și la stabilirea notelor de contrast a culorilor. Trebuie, însă, să avem grijă atunci când alegem tipul de lumină pentru birouri, deoarece acest tip de lumină, în funcție de intervalul de temperatură, poate conduce către obosirea prematură a ochilor.

Alegerea tipului de lumina pentru baie și bucătărie ține pe de o parte de specificații tehnice, însă, și de preferințele personale. De multe ori, alegem lumina rece pentru ambele încăperi, însă, pierdem din vedere că ochiul poate obosi la treceri bruște de lumină, cum ar fi de la temperatura rece a luminii din bucătărie, la cea caldă din living. Un astfel de contrast este de evitat, fiindcă poate influența negativ confortul. Orice alegere facem, ar trebui să luăm în calcul uniformitatea temperaturii și intensitatea culorii, astfel încât iluminatul să devină un aliat de nădejde în orice cameră a locuinței tale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker