vineri, 16 aprilie 2021

,,Lumea mea albastră”, exprimată prin jocuri și desene pe asfalt de copiii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Buzău

În fiecare an, la data de 2 aprilie este marcată Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, pentru a evidenția nevoia de a contribui la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism, astfel încât acestea să poată duce o viață plină și semnificativă ca parte integrantă a societății. Afec­țiunea este o tulburare complexă, care are efecte asupra comunicării, comportamentului și rela­țiilor cu cei din jur.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, elevii de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Buzău, îndrumați de cadrele didactice, au marcat această zi prin joc, sub motto-ul „Lumea mea albastră”, în cadrul proiectului Erasmus + „School exchange about good practices in Special Needs Education”. Copiii au desfășurat activitatea într-un spațiu deschis, în Parcul „Al. Marghiloman”, unde, prin intermediul jocurilor propuse, s-a urmărit încurajarea creativității și stimularea ­li­bertății de exprimare, prin desene pe asfalt, jocul „Para­șuta Prieteniei” și lansarea baloanelor albastre, culoare simbol a conștientizării autismului. Scopul activității a fost transmiterea mesajului pentru societate, de integrare și acceptare a copiilor cu autism, prilej cu care trebuie să punem accent pe tot ceea ce înseamnă acceptare, toleranță și iubire față de persoanele cu afecțiuni din spectrul autist.

„Albert Einstein spunea cândva: <Toți suntem niște genii. Totuși, dacă judeci un pește după incapacitatea lui de a se urca în copaci, acesta va trăi toată viața crezând că este prost>. Acest lucru se întâmplă și în cazul persoanelor cu autism, în momentul în care nu primesc acceptarea versiunii lor de comportament și sunt catalogate ca fiind anormale. În concluzie, autismul nu presupune o alegere, totuși, acceptarea da. Empatia, înțelegerea și acceptarea sunt calitățile pe care trebuie să le manifestăm față de persoanele cu autism.  Și ne putem schimba atitudinea indiferentă doar atunci când înțelegem că sunt diferiți și că ei pot avea unele calități pe care noi nu le avem:  atenția la detalii, priceperea de a manevra diverse obiecte, creativitate, memorie vizuală, determinare, viteză mare de reacție etc. E bine să înțelegem că autismul nu este o boală care afectează sănă­tatea sau funcțiile organismului uman. Pur și simplu, persoanele cu autism se nasc cu o percepție și înțelegere diferită a lumii exterioare. Aceasta ține de dezvoltarea neurologică și nu este cauzată de vreo problemă psihologică sau de educația primită de la părinți”, transmit reprezentanții Centrului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...