Administrație

Locuri pentru gravide în parcările buzoiene

Administraţia locală buzoiană a dat startul marcării locurilor de parcare special destinate femeilor gravide, în condițiile intrării în vigoare la data de 22 aprilie a modificărilor aduse de Legea privind accesul cu prioritate pentru femeile gravide, precum şi pentru persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani.

Potrivit Direcţiei de Poliţie Locală a Municipiului Buzău, atât instituţiile publice cât şi entităţile private au obligaţia de a amenaja locuri de parcare speciale, în anumite condiţii. „Astfel, actul normativ prevede amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei pentru încălcarea obligaţiilor de a amenaja, rezerva şi/sau semnaliza locurile de parcare, în spaţiile de parcare aparţinând entităţilor publice şi private, respectiv în spaţiile de parcare organizate de către acestea, dacă numărul locurilor de parcare este mai mare de zece. În situaţia mai sus descrisă, este obligatorie amenajarea/rezervarea şi/sau semnalizarea (în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a Legii nr. 280/18.10.2023) a minim 4 la sută din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea mijloacelor de transport folosite de către femeile însărcinate, precum şi de către persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani”, informează, prin intermediul unui comunicat de presă, Poliţia Locală Buzău.

Totodată, potrivit sursei citate, persoanele care ocupă fără drept locurile de parcare destinate a fi folosite de femeile gravide, respectiv de persoanele însoţite de copii cu vârsta de până la 5 ani, riscă amenzi între 2.000 lei şi 10.000 de lei. Conducerea Primăriei Buzău a anunţat că în următoarea perioadă vor fi amenajate locuri de parcare, în conformitate cu noile prevederi legale. „A început marcarea locurilor de parcare în zona centrală pentru femeile gravide şi pentru mamele cu copii cu vârsta de până la 5 ani, procesul de marcare în toate parcările publice urmând să se finalizeze până la data de 1 mai”, a declarat, pentru „Agerpres”, viceprimarul Ionuț Apostu.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor intră în sarcina ofiţerilor şi agenţilor de poliţie din cadrul Poliţiei Române, care au calitatea de poliţist rutier, respectiv a poliţiştilor locali.

Articole similare