Administrație

Locuitorii dintr-o comună buzoiană au dat cu flit pe… Ghișeul.ro

Primăriile din 43 de orașe din țară figurează ca nefiind conectate în prezent la platforma ghișeul.ro, sistemul național de plată on-line cu cardul a taxelor și impozitelor. Există și alternative pentru cei ce doresc să își achite dările locale prin alte soluții IT private, una dintre acestea fiind dezvoltată chiar de firma care a pus la dispoziție și platforma ghișeul.ro. Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat că, dacă în cazul municipiilor, 99 la sută dintre acestea sunt înrolate, în cazul comunelor, o treime nu sunt conectate, iar în zeci de primării din rural, care sunt conectate la ghișeul.ro, cetățenii nu au făcut nicio plată.

„Am vrut să înțelegem de ce doar o treime dintre comune sunt pe ghișeul.ro și de ce există peste 60 de comune înrolate pe ghișeul.ro, dar cu zero plăți în tot anul trecut. Deci acolo cetățenii pot apela la platformă, dar niciunul nu a făcut-o, deși sunt convins că sunt și cetățeni din diaspora care ar putea apela mult mai ușor să plătească taxele și impozitele locale din țările în care sunt decât să vină la sediul primăriei și să-și plătească aceste dări în persoană (…) Din experiența noastră, odată ce un român face o plată prin ghișeul.ro nu mai revine la ghișeu. Acesta e marele beneficiu al digitalizării și de ce vedem o creștere accelerată a numărului de utilizatori. Nu doar că apelează la platformă, dar spun și prietenilor și familiei”, a declarat ministrul Digitalizării.

43 de orașe din țară nu sunt înscrise pe platforma ghișeul.ro, printre care un singur municipiu – Beiuș (județul Bihor), localitate cu peste 11.000 de locuitori. Pe listă mai figurează orașe mari, precum Năvodari (Constanța) cu peste 41.000 de locuitori, Țăndărei (Ialomița) și Vicovu de Sus (Suceava) – orașe cu peste 16.000 de locuitori, Ocna Mureș (din Alba), cu peste 14.000 de locuitori, Oravița (Caraș-Severin – cu peste 13.000 locuitori), dar și orașe cu peste 12.000 de locuitori din județul Olt, precum: Drăgănești-Olt și Scornicești.

Pe lista comunelor înscrise pe platformă, dar care figurează cu zero plăți, se  numără și Valea Salciei din județul Buzău, o comună rămasă fără primar de doi ani și care, conform rezultatelor ultimului recensământ, a înregistrat și o scădere considerabilă a populației. Primăria Lopătari s-a înscris, de asemenea, pe ghișeul.ro, iar edilul comunei, Claudiu Constantin, a încercat să îi convingă pe cetățeni să efectueze plățile on-line prin puterea exemplului, acesta achitându-și dările prin intermediul platformei.

„Am demarat la Primăria comunei Lopătari posibilitatea de plată a taxelor și impozitelor exclusiv online, prin ghișeul.ro. Încă mai ajustăm diverse opțiuni, însă orice contribuabil își poate crea un cont gratuit, poate vedea de acasă tot ce are de plată și efectua plata cu cardul bancar. Până în martie există și o reducere de 10 la sută”, le transmitea primarul din Lopătari locuitorilor, la începutul anului.

Un comentariu

  1. Nici la primaria Vernesti nu functioneaza Ghiseul.ro. – este inscrisa, dar atat, nu se pot face plati de doi ani…

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker