Actualitate

Localitatea Râmnicelu, în carantină

Autoritățile buzoiene au instituit carantina în satul Râmnicelu, din comuna buzoiană cu același nume. Măsura este valabilă începând cu data de 9 mai, pe perioada stării de urgență, și a fost luată după ce autoritățile de sănătate publică s-au lovit de refuzul localnicilor de a coopera pentru desfășurarea anchetei epidemiologice declanșată în urma confirmării drept pozitiv pentru noul coronavirus a unui tânăr, de 30 de ani, din localitate.

Redăm comunicatul Instituției Prefectului:

Autoritățile buzoiene au instituit carantina în satul Râmnicelu, din comuna buzoiană cu același nume (populație de aproximativ 3.000 de locuitori).

  • Date factuale:

În data de 3 mai 2020, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din satul Râmnicelu (comuna Râmnicelu), a fost confirmat pozitiv cu infecție cu noul Coronavirus, la Focșani, unde s-a prezentat pentru investigații medicale. Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică declanșată a identificat un număr de 6 contacți, toți provenind din aceeași familie. Au fost testați în data de 5 mai 2020 și confirmați pozitiv în data de 7 mai 2020. Pacienții au fost internați la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat.

Ancheta epidemiologică a continuat în vederea stabilirii tuturor contacților. Determinat de existența unui focar familial format din 7 membri, s-a considerat necesar a se interveni și a se depista clinic și cu probe de laborator toți contacții direcți susceptibili, prin recoltarea testelor și stabilirea gradelor relaționale.

Specialiștii Direcției de Sănătate Publică Buzău s-au deplasat, în data de 7 mai 2020, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste și pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeași dată. Precizăm faptul că a fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum și al autorităților locale. În ceea ce privește testarea contacților celor 7 persoane, acțiunea DSP a întâmpinat rezistența categorică a celor în cauză. Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanții comunității locale și cu contacții ce trebuia să fie testați s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză. În urma discuțiilor purtate în data de 8 mai 2020, la nivelul Instituției Prefectului, cu toți reprezentanții instituțiilor implicate în această acțiune, s-a decis o a doua încercare în același scop. Și de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu.

Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populației din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum și intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunității, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgență.

Luând în considerare propunerea DSP Buzău, prefectul județului Buzău, domnul Leonard Dimian, a convocat în această seară Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Buzău (CJCCI) pentru luarea tuturor măsurilor care se impun în această situație. Propunerea a fost dezbătută și acceptată de membrii CJCCI. Ulterior, această propunere a fost transmisă către Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției.

Prefectul Leonard Dimian a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, în cadrul căreia a fost adoptat un proiect de hotărâre care cuprinde măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19 în zona carantinată„.

5 Comentarii

  1. Avand in vedere ca in satul Ramnicelu exista COVID de ce nu se dezinfecteaza? Nu se ia nicio masura.

  2. In com.Ramnicelu sunt multi tigani voiajori!!! Sunt renumiti prin cultivarea usturoiului, fiind obligati sa se deplaseze in pietele mai multor orase pt.vanzarea usturoiului!

  3. ar trebui sa spuneti ca e vb de tiganii din Ramnicelu! Nu bagati toata comnitatea in aceeasi oala! tigania poate fi izolata! iar carantina s-a impus dupa ce boul ala din primar din ramnic s-a cacat pe el de frica ca tiganii din ramnicelul vin in oras!

  4. Am inteles ca primarul Carjan a cerut carantinarea localitatii. Stiati ca actualul sef al politiei locale din Rm Sarat este din Ramnicelu? Cine sa ii spuna lui Carjan despre Ramnicelu daca nu Emil!

  5. In comuna Ramnicelu exista primar? Sau primarul este doar de forma sa ia salariu?

Articole similare

error: Continut protejat!!