Economic

Investiție de 4 milioane de euro pentru o nouă fabrică în Buzău

Mihai Posedaru, administrator al companiei Bencomp SRL Buzău, producător de profile din lemn compozit, a anunțat că dezvoltă o nouă capacitate de producţie, o fabrică de uşi WPC (lemn compozit) în Buzău, o investiţie estimată la 4 milioane de euro.

Mihai Posedaru

„La final de decembrie  am finalizat un proiect pe fonduri europene de 3 milioane de euro (din care 40 la sută contribuţie proprie) şi am început să amenajăm cu utilaje o hală. La jumătatea anului  estimăm că demarăm producţia de uşi WPC. Vom avem nevoie de minim 30 de oameni în noua unitate”, a spus Mihai Posedaru, administrator Bencomp SRL Buzău.

Compania a finalizat anul trecut afaceri de 6 milioane de euro, potrivit lui, iar creşterea business-ului a fost susţinută de accesarea de fonduri europene. „Realizăm profile pentru amenajări exterioare, duşumeaua pentru terase, profile pentru împrejmuire şi lambriuri exterioare, deci produse de construcţii pentru exterior. O dată cu accesarea fondurilor europene a crescut firma. Am avut patru proiecte pe fonduri europene la Buzău, mai avem la Arad un punct de lucru şi încă un proiect pe fonduri europene”, a spus el în cadrul conferinţei ZF ROREG/BCR/ADR- Brăila.

De la idee la business inteligent, cu finanţări europene

Antreprenorul a început business-ul cu fonduri proprii, cu primele două utilaje, şi apoi a dublat capacitatea cu primul proiect pe fonduri europene, un buget de 4,5 milioane lei.

„În al doilea proiect cu fonduri europene, de la patru linii am ajuns la opt linii, în al treilea proiect am uşurat din sarcina fizică a operatorilor, am adus echipamente automate de dozare-cântărire pentru precizia şi calitatea produselor obţinute. Ca cifră de afaceri am crescut în pandemie, când lumea a avut timp să stea acasă, s-a ocupat de gard, terasă. Suntem cel mai mare producător nu doar din ţară, avem 13 linii, este greu să produci pentru un lanţ mare dacă ai doar un utilaj sau două. Avem contracte cu firme din piaţa de <do it yourself>”.

Cea mai mare provocare o reprezintă atragerea şi reţinerea tinerilor în companie, potrivit lui Posedaru. „Tinerii sunt cel mai greu de ţinut în companie. Sute de angajaţi ne-au trecut prin mână până să rămânem cu cei 70 de angajaţi.. Oportunităţi vor exista. O să vină momentul când oportunitatea de-a dezvolta în Galaţi sau Brăila o afacere va fi mai mare pentru tineri decât să se bată cu concurenţa din Prahova, Ilfov sau alte judeţe mai dezvoltate”, a mai spus acesta.

Lemnul compozit (wood plastic compozit-WPC) este un material hibrid care combină calităţile lemnului cu uşurinţa de prelucrare a materialului plastic şi înlocuieşte lemnul natural. Bencomp face parte dintr-un grup de firme active în reciclarea şi valorificarea deşeurilor de mase plastice, sticlă, electronice şi ambalaje, acţionarul majoritar Bene International SRL activând de peste 20 de ani în acest domeniu.

Bencomp reintroduce în circuitul economic excesul de lemn rămas în urma fabricării mobilei și mase plastice reciclate, pentru a obține produse pe care le exportă atât prin Europa, cât și în restul lumii. Capacitatea de producţie a fabricii a crescut constant. Începând cu sezonul 2015, numărul de produse a ajuns la peste 40, din care opt modele de duşumea, patru de lambriu exterior, cinci tipuri de stâlpi, trei tipuri de grinzi pentru pergolă, șase de scândură pentru gard şi diverse alte accesorii.

Calitatea ingredientelor folosite şi tehnologia de producţie permit realizarea unor profile de înaltă calitate, perfect similare celor produse în Europa de Vest. În afară de tipurile uzuale de profile pentru duşumea, lambriu, stâlpi, garduri, se pot realiza şi alte profile, la comandă, prin asimilarea rapidă a matriţelor necesare.

Datele publice arată că în 2022 compania Bencomp raporta afaceri de 29 milioane lei şi profit de 7,1 mil. lei, la 79 de angajaţi, potrivit mfinante.ro.

Articole similare