Politic

Liliana Sbîrnea, printre inițiatorii unui proiect ce protejează copiii-victime ale abuzurilor

Senatorul social-democrat de Buzău, Liliana Sbîrnea, se află printre cei care au inițiat un proiect de lege ce vizează protejarea copiilor care au fost victime ale unor abuzuri. Mai exact, este vorba despre modificarea Codului de procedură penală prin care se aduce o reglementare necesară a cadrului de audiere a copilului în situații în care are calitatea de persoană vătămată sau de martor pentru a-i asigura integritatea psiho-emoțională și a evita orice posibilă traumatizare a lui.

Printre principalele prevederi stipulate se numără audierea copilului vătămat în vârstă de până la 14 ani în prezența unuia dintre părinți, a tutorelui sau a persoanei ori a reprezentantului instituției căreia îi este încredințat minorul spre creștere și educare, precum și în prezența unui psiholog, stabilit de organul judiciar. Psihologul va oferi consiliere de specialitate minorului pe toată durata procedurilor judiciare.

În cazul în care persoanele nu pot fi prezente sau au calitatea de suspect, inculpat, persoană vătămată, parte civilă, parte responsabilă civilmente ori martor în cauză ori există suspiciunea rezonabilă că pot influența declarația minorului, audierea acestuia are loc în prezența unui reprezentant al autorității tutelare sau a unei rude cu capacitate deplină de exercițiu, precum și în prezența unui psiholog, stabiliți de organul judiciar.

De asemenea, în cazul în care audierea minorului vătămat vizează activitatea instituției căreia îi este încredințat spre creștere și educare, se înlocuiește reprezentantul acestei instituții cu reprezentantul autorității tutelare sau cu o rudă cu capacitate deplină de exercițiu, precum și cu un psiholog, stabiliți de organul judiciar. Aceeași procedură se aplică și în cazul în care minorul în vârstă de până la 14 ani este audiat în calitate de martor.

„Proiectul pe care l-am inițiat alături de colegi parlamentari prin Comisia de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului, al cărei membru sunt, a primit astăzi votul final în Camera Deputaților și, după promulgare, devine legea care aduce garanția protecției și suportului pentru copiii aflați în situații grave care îi pot afecta pe viață (…) Le mulțumesc tuturor colegilor mei, senatori și deputați, care au crezut în acest proiect și au făcut posibil ca, de azi, copiii să beneficieze de un plus de grijă pentru dezvoltarea lor mentală și emoțională”, a transmis Liliana Sbîrnea, pe pagina sa de  Facebook.

Articole similare