Politic

Liliana Sbîrnea: „Echitatea socială se poate face numai prin solidaritate fiscală”

Taxa de solidaritate, o propunere a Partidului Social Democrat prin care companiile a căror cifră de afaceri este mai mare de 100 de milioane de euro să fie taxate, iar banii să meargă către un fond pentru finanțarea proiectelor din Educație și Sănătate, naște discuții aprinse în interiorul coaliției de guvernare. Aceasta pentru că membrii celor trei partide nu au ajuns la un consens în privința procentului care ar urma să fie perceput. PSD a propus o valoare de 0,5 la sută, UDMR de 1 la sută, în timp ce PNL nu dorește introducerea acestei taxe.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a afirmat marți, la Parlament, că s-a discutat în Coaliție despre taxa de solidaritate și că aceasta ar fi mai degrabă o contribuţie pentru sistemul de Educaţie şi de Sănătate. Câciu susține că acest pachet ar aduce la bugetul de stat între 1,2 şi 1,5 puncte procentuale din PIB.

De cealaltă parte, însă, Kelemen Hunor, liderul UDMR, a spus că deocamdată introducerea taxei de solidaritate este încă la faza de discuții, dând de înțeles că este de acord cu această măsură a PSD. „Nu e o chestiune dacă eu sunt sau nu de acord. Cum bine ştiţi, acum vreo doi-trei, ani eu am propus o astfel de taxă, pentru o perioadă foarte scurtă şi pe cifra de afaceri pentru anumite companii, nu pentru toate companiile. Sigur, am susţinut această taxă. Cred şi în acest moment că ar fi o soluţie pe termen lung, pentru un an de zile, maxim pentru doi ani, dar nu a fost această taxă în acest moment discutată”, a spus Hunor.

Președintele Senatului, Florin Cîțu, s-a declarat, însă, împotriva unei astfel de măsuri, pe care o consideră neinspirată și pe care o vede drept rezultatul gândirii cuiva care nu se pricepe la finanțe și care nu va duce la nimic bun. „Nu putem să discutăm astăzi o taxă, introducem o taxă aici, mai facem ceva într-un colţ. Astfel de cârpeli nu funcţionează, ele sunt ţopăieli fiscale care nu au dus niciodată la nimic bun”, a afirmat Cîţu.

„Modernizăm sistemul fiscal!”

Senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea susține demersul colegilor săi de partid și spune că acesta este singurul mod prin care se poate reglementa sistemul fiscal inechitabil existent, care îi favorizează pe cei bogați, în detrimentul celor săraci.

„Stop sistemului prin care bogații profită și săracii plătesc! Modernizăm sistemul fiscal! Corectitudine, echitate și solidaritate! Acestea sunt principiile și valorile care trebuie să stea la baza oricărei acțiuni a statului. Iar aceasta include și sistemul fiscal. Mai ales sistemul fiscal! Trebuie să oprim odată pentru totdeauna sistemul de taxare de pe urma căruia bogații profită și săracii plătesc!”, a transmis senatorul PSD.

Liliana Sbîrnea mai este de părere că alte componente care contribuie la Produsul Intern Brut al țării ar trebui susținute și nu favorizați cei care profită de acest sistem de impozitare. „Toți salariații cu venituri mici, toate familiile cu mai mulți copii, toți pensionarii, agricultura, sănătatea, educația și firmele românești care contribuie la PIB-ul României trebuie să fie susținute cu prioritate! Echitatea socială se poate face numai prin solidaritate fiscală! De aceea, alături de colegii mei din PSD, susțin și propun supraimpozitarea veniturilor bugetarilor de lux, supraimpozitarea pensiilor speciale și contribuția temporară pentru sănătate și educație din partea tuturor marilor companii, cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro”,  a scris senatorul  Liliana Sbîrnea pe Facebook.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker