Politic

Liliana Sbîrnea: „Bătrânețea nu trebuie să fie o povară”

Senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea s-a implicat într-un proiect referitor la modificarea și completarea Legii nr. 17/2000, privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice. Astfel, alături de căminele publice pentru persoane vârstnice, vor beneficia de susținere financiară de la bugetul de stat și serviciile publice de îngrijire la domiciliu, precum și centrele de zi de asistență și recuperare, cărora le vor fi finanțate cheltuielile curente de funcționare, în valoare de cel puțin 10 la sută din suma minimă necesară cheltuielilor anuale pentru furnizarea serviciilor sociale.

„Seniorii noștri au nevoie de noi. Iar noi suntem datori să le asigurăm tot sprijinul pentru a le diminua gradul de dependență și a le oferi condiții decente de îngrijire de lungă durată. Bătrânețea nu trebuie să fie o povară! Trebuie să prevenim orice situații critice și trebuie să acordăm prioritate în comunitate tuturor vârstnicilor noștri. Pentru aceasta, era necesar să creăm un mecanism mult mai eficient și sustenabil de finanțare, care, de acum, este adoptat și gata să deservească nevoile tuturor vârstnicilor”, a precizat Liliana Sbîrnea, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, și alocaţia bugetară în cazul unui beneficiar, stabilită în planul de servicii sociale, se va transfera furnizorului de servicii sociale cu care beneficiarul sau reprezentantul său legal încheie un contract de servicii sociale, după principiul „resursa financiară urmează beneficiarul”.

Totodată, s-au adus clarificări și în ceea ce privește angajarea personalului de îngrijire în cadrul serviciului de asistență comunitară al serviciului public de asistență socială, cu timp parțial de lucru sau cu normă întreagă. Îngrijitorii informali, adică membrii familiei, prieteni, vecini sau alte persoane necalificate care îşi asumă responsabilitatea îngrijirii persoanei vârstnice, pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumătate de normă, cu suportarea din bugetul local a unei indemnizații echivalente cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu, potrivit legii privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Pentru acordarea acestei indemnizații se asigură de la bugetul de stat cel puțin 10 la sută.

Articole similare