Politic

Romașcanu: „Unii primari liberali au alergie la cultură”

Un subiect controversat a circulat în presa națională zilele trecute, respectiv cel referitor la decizia primarului liberal din Lugoj, Claudiu Buciu, de a desființa anumite structuri administrative ale instituțiilor de cultură, precum Casa de Cultură a Municipiului, Şcoala de Arte „Remus Tașcău”, Galeria de Artă, dar şi Serviciul de Administrare a Cinematografului „Bela Lugosi”. Primarul și-a justificat decizia prin invocarea mai multor motive, precum faptul că ar fi instituții neprofitabile sau că angajații sunt prea puțini.

Alin Nica, președinte PNL Timiș

Reacțiile au dat năvală peste edilul din Lugoj, iar printre primii care l-au taxat pentru decizia neinspirată a fost chiar președintele organizației județene a Partidului Național Liberal, Alin Nica. Acesta a declarat că Biroul Permanent Judeţean al PNL Timiș se va întruni săptămâna viitoare pentru a analiza activitatea primarului din Lugoj, spunând că, din punctul său de vedere, „ce a făcut Claudiu Buciu la Lugoj este un abuz şi o nerespectare a valorilor liberale care promovează cultura şi dialogul civic. Voi cere în cadrul BPJ, cel puţin suspendarea pe şase luni”.

Ministrul Culturii semnalează un nou episod al „festivalului idioțeniilor”

O reacție vehementă a venit și din partea ministrului Culturii, Lucian Romașcanu, care a taxat aspru decizia celui pe care l-a numit „nedemnul edil”, adăugând textului scris pe Facebook eticheta „festivalul idioțeniilor”. Romașcanu a declarat că astfel de practici par să devină o obișnuință a unor primari PNL amintind, cu această ocazie, și de episodul din luna aprilie a acestui an, în care primarul din Constanța, Vergil Chițac, voia să revoce dreptul de folosinţă constituit în favoarea Uniunii Artiştilor Plastici-filiala Constanţa a trei imobile. Proiectul inițiat de primarul constănțean nu a trecut însă, fiind oprit de votul consilierilor social-democrați.

Ministrul Culturii s-a arătat indignat de „crimele culturale” pe cale să fie înfăptuite de primarul Claudiu Buciu și a mizat pe faptul că hotărârile inițiate de edil nu vor trece mai departe, iar membrii comunităților afectate se vor mobiliza pentru blocarea proiectelor.

„Primarii liberali, mă rog, unii, au alergie la cultură, în orice formă a sa. După ce primarul Constanței a încercat să lase artiștii plastici fără ateliere (noroc că Partidul Social Democrat a oprit măcelul prin consilierii săi), a venit momentul de glorie al primarului PNL din Lugoj. Nedemnul edil a pregătit niște hotărâri de CL (Consiliu Local, n.r.) cu următoarele crime culturale în cuprins: desființarea serviciului public de administrare a cinematografului «Bela Lugosi», desființarea Galeriei de Artă, desființarea Școlii de Arte «Remus Tașcău». Nu știu să existe explicații pentru aberațiile în chestiune. Și nici nu cred că pot exista… Sper că membrii comunităților umilite de astfel de «primari» vor ști ce au de făcut”, a spus Romașcanu.

Primarul din Lugoj: instituțiile nu se desființează, ci se transformă

Claudiu Buciu, primar Lugoj

Confruntat cu valul de reacții negative, Claudiu Buciu a încercat să se justifice, invocând diverse motive pentru care a ajuns la deciziile de desființare a unităților reprezentative pentru cultură. În ce privește Casa de Cultură, primarul din Lugoj spune că posturile nu erau ocupate în totalitate, iar instituția era neprofitabilă, la conducerea ei fiind „un aşa-zis director, cel care plătea din banii publici lăutarii la chefurile partidelor, un referent economic şi un contabil pensionar, dar angajat pentru că era prieten cu partidul. Aceştia trei sunt aşa de disperaţi că şi-au pierdut locul de muncă, fac o vâlvă fantastică. A venit Curtea de Conturi şi a cerut banii înapoi pentru lăutarii care au fost plătiţi la chefurile de partid. Şi au dat banii înapoi. Ce să fac eu cu oamenii aceştia?”, a explicat primarul Claudiu Buciu, pentru adevărul.ro.

Și desființarea Școlii Populare de Arte a fost justificată de edil, spunând că instituția nici măcar nu era acreditată de către Ministerul Educației, iar diplomele eliberate nu aveau nicio valoare, în acest context. „Cât timp mai desfăşura activităţi, nu am avut niciun cadru didactic care să predea copiilor vreo materie şi care să fie autorizat de Ministerul Educaţiei. Şcoala în sine nu a fost niciodată autorizată de Ministerul Educaţiei. Nu puteau elibera legal diplome, păcăleau copiii şi părinţii, le luau banii şi instruiau nişte diletanţi ba să cânte la vioară, ba să cânte la pian, ba să facă teatru, dar fără specialişti”, a spus Buciu, citat de aceeași sursă.

Cât privește Galeria de Artă, se pare că instituția funcționa cu un singur angajat de zece ani, iar acela era un paznic. Cu toate acestea, Claudiu Buciu a declarat că nu o va desființa, ci va trece printr-un proces de renovare, urmând să fie redată Uniunii Artiştilor Plastici din Lugoj.

Această decizie a fost notată de către Lucian Romașcanu, spunând că speră ca primarul din Lugoj să găsească soluții în cazul tuturor structurilor cărora le pusese gând rău: „primarul din Lugoj a reacționat și
m-a informat că Galeria de Arta va fi dată către Uniunea Artiștilor Plastici. Sper să găsească soluții și pentru restul. Reparațiile nu se fac prin desființare…”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker