Actualitate

„Liderul profesorilor buzoieni“, luptă sindicală pe o cârcă de bani

De lunea trecută încoace, de la debutul grevei generale din învățământ, s-a tot vorbit și s-a scris despre salariile cadrelor didactice, despre cât de mici sau de mari sunt acestea, în funcție de unghiul din care fiecare privește acest aspect sau dacă îl coroborează cu performanța sistemului în ansamblu. În toată această nebunie, a fost ignorat un aspect deloc de neglijat: cel al câștigurilor port-stindardelor mișcării sindicale naționale și locale din învățământ, mai precis al liderilor naționali și județeni ai federațiilor sindicale greviste.

Simion Severel Hăncescu

Conform „Newsweek România”, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Severel Hăncescu, a câștigat, în anul 2021, o sumă lunară uriașă, potrivit ultimei sale declarații de avere. El a avut mai multe surse de venit, una chiar imorală, de la Ministerul Educației care îl plătește ca profesor, deși nu predă. Astfel, Simion Severel Hăncescu se află într-un real conflict, cel puțin moral, de interese. Veniturile lui au crescut consistent în numai un an, de la 4.000 euro pe lună la 5.000 euro pe lună.

Astfel, potrivit ultimei sale declarații de avere, depusă în 2022 pentru anul 2021, Hăncescu a avut patru surse de venit: președinte FSLI – 121.000 lei, membru al Consiliului Economic și Social – 30.600 lei, manager proiecte la FSLI – 104.000 lei și profesor la Liceul de
Arte Slobozia – 44.849 lei (3.700 lei pe lună). Așadar, Hăncescu a câștigat într-un singur an peste 304.000 de lei, adică 5.100 euro pe lună.

După cum se vede, Hăncescu primește în jur de 3.800 de lei ca profesor, dar el nu predă, fiind „degrevat” printr-o decizie a Ministerului Educației. Așa cum OPINIA a mai scris, potrivit unui acord dintre sindicatele din învățământ și Ministerul Educației, sute de sindicaliști sunt plătiți ca profesori, deși ei nu trec niciodată pe la școală. Acest privilegiu imoral este acordat de Ministerul Educației, împotriva căruia sindicaliștii luptă, inclusiv prin grevă generală.

Anul trecut, a fost aprobată o listă cu  listă cu 114 sindicaliști ai FSLI care au primit bani ca profesori deși urmau să nu predea nicio oră la clasă sau care urmau să predea doar o fracție de normă. Ei au fost „degrevați” de la predarea materiei, dar au fost plătiți ca profesori pentru că desfășoară activitate sindicală.

 

Ce însemnă un profesor „degrevat”

Între Ministerul Educației, pe de o parte, și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, de cealaltă, a fost semnat un contract colectiv de muncă la nivel de sector ocupațional, care, la articolul 94, statuează posibilitatea ca „pentru participarea la procesul de monitorizare și evaluarea calității sistemului de învățământ sunt degrevate la nivel național cadre didactice, în echivalentul a 120 de norme/ posturi, la propunerea federațiilor sindicale semnatare ale prezentului contract”. Desemnarea se face de către liderul de sindicat. Prin degrevarea de normă, acești profesori-sindicaliști primesc integral (sau parțial) salariile de cadru didactic, dar nu își țin orele integral (sau parțial). Cursurile profesorilor-sindicaliști sunt susținute de alte cadre didactice, evident plătiți la rândul lor.

La nivelul județului Buzău, liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar „Ion Neacșu”, Ion Dobre, profesor de Educație Fizică și Sport, se află printre fericiții „degrevați”, deci în același conflict, cel puțin moral, de interese, ca și Severel, șeful său de la București. Conform ultimei sale declarații de avere, pe care o găsiți AICI, depusă la 31 decembrie 2022, Ion Dobre a încasat 54.000 lei ca profesor „degrevat” la Școala „George Emil Palade”, 62.000 lei ca lider al Sindicatului Învățământului Preuniversitar „Ion Neacșu” și 14.000 lei ca vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. În total 130.000 lei, respectiv 10.833 lei pe lună. Conform aceleiași declarații de avere, soția sa este angajată ca secretară la Sindicatul Învățământului Preuniversitar „Ion Neacșu”, poziție din care a încasat 47.000 lei într-un an, adică 3.916 lei lunar.

Și, ca să încheiem într-o notă optimistă legată de starea învățământului românesc, trebuie să spunem că în declarația de avere a liderului sindical buzoian este trecut un autoturism marca „suzuchi”. Aceasta apropo de meme-ul foarte la modă în aceste zile pe rețelele de socializare, care spune că aceia care sunt împotriva profesorilor se cunosc după scris. De acord! Adică aceia care scriu mai corect decât mulți profesori!

 

2 Comentarii

  1. Foarte bine ca stiti sa scrieti corect! Cand faceti aceasta autoanaliza, amintiti-va ca ati avut niste profesori care v-au invatat!

  2. Un articol populist, care nu are nicio legatura cu criza actuala! Sa inteleg ca nu sunt bani pentru finantarea corecta a sistemului de invatamant pentru ca au liderii de sindicat venituri mari sau ca sunt degrevati de ore?! Asa permite legea! Este acelasi discurs ca si cu salariile parlamentarilor! Este ceva normal ca cei care au pozitii de conducere sa fie remunerati corespunzator! De deciziile/ politicile lor depind foarte multi oameni. Ca nu isi fac treaba, ca unii sunt ticalosi, asta e alta discutie! Dar ideea ca „Uite ce salarii au cei care va conduc!” nu este decat „un bat bagat prin gard” menit sa invrajbeasca oamenii. Nu incercati sa duceti in derizoriu „lupta” profesorilor pentru salarii decente si pentru o finantare corecta a intregului sistem de invatamant!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker