Educație

Liceul Tehnic își caută „patron spiritual”

Liceul Tehnic Buzău a sărbătorit joi, 5 octombrie, 50 de ani de existență. Cu această ocazie, conducerea liceului a lansat o provocare către buzoieni. Pentru că educația este responsabilitatea întregii comunităţi, nu doar a cadrelor didactice, și mai ales pentru că de-a lungul timpului s-a dovedit că sunt multe motive pentru care merită să se dezvolte un parteneriat între şcoală, familie şi comunitate, cei doi directori ai acestei instituții de învățământ au cerut sprijinul buzoienilor în alegerea unui patron spiritual al liceului, o personalitate care să reprezinte valorile școlii  și să dea numele acestei unități de învățământ, așa cum multe școli din județ au făcut.

Ei au lăsat buzoienilor un timp de reacție de o săptămână, timp în care cei interesați pot trimite pe adresa liceului propunerile lor, care vor fi supuse votului. Primele două propuneri cu cele mai multe voturi în clasament vor fi analizate și astfel, conducerea Liceului Tehnic speră ca după o jumătate de secol de existență, unitatea de învățământ să devină și mai cunoscută pentru că va împrumuta din notorietatea personalității care îi va da numele.

În cei 50 de ani de existență Liceul Tehnic a avut mai multe denumiri, niciodată însă nu a purtat numele vreunei personalități. Această unitate de învățământ a apărut ca răspuns la necesitatea județului de a se dezvolta odată cu înființarea platformelor industriale din municipiul Buzău.

În „Monografia Liceului Tehnic Buzău”, care a fost editată la acest ceas aniversar, se arată că după înființarea județului Buzău, în 1968, se construiesc întreprinderi pe două platforme industriale: Buzău-Sud, pe o suprafață de 318 hectare, ce cuprindea 50 de întreprinderi și secții, și zona industrială Buzău-Nord, cu o suprafață de 125 hectare, ce însuma 32 de întreprinderi și secții. Urmare a acestor investiții, în municipiul Buzău apar o serie de licee industriale care să pregătească specialiștii de care fabricile respective aveau nevoie.

Acesta este contextul în care, în 1973 se înființează Liceul Industrial Materiale de Construcții, astăzi Liceul Tehnic, prin ordinul 4.048 al Ministerului Educației și Învățământului. În 1974 își schimbă denumirea din Liceul Industrial Materiale de Construcții în Liceul de Chimie nr. 2 și Consiliul Popular al Județului pune atunci la dispoziție pentru această școală etajul al II-lea al clădirii ce adăpostește în prezent Muzeul Județean Buzău, unde funcționase anterior Școala Ajutătoare „Olga Bancic”. Mutarea Liceului în clădirea de pe amplasamentul actual, în partea de est a municipiului, în zona industrială, s-a făcut în 1976.

Este anul școlar 1976-1977 când liceul primește titulatura de Liceul Industrial nr. 7. El a fost singurul liceu amplasat chiar în incinta unei societăți, respectiv Întreprinderea de Tâmplărie Metalică și Produse pentru Construcții din Mase Plastice Buzău. În anul școlar 1991-1992, denumirea liceului se schimbă din nou și devine „Grup Școlar de Materiale de Construcții”. După Revoluție, când toate planurile de învățământ au fost schimbate, mai ales în ceea ce privește disciplinele de specialitate, a fost necesară o nouă schimbare a denumirii liceului. Astfel, acesta capătă denumirea de „Colegiu Tehnic”, începând cu anul școlar 2000-2001, pentru ca apoi, să devină Liceul  Tehnic Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker