Politic

Liberalii grăbesc îndepărtarea lui Cîțu

Liderii PNL întruniți vineri în ședința Biroului Executiv (BEx) au decis convocarea Consiliului Național pentru duminică ora 12,00 la Palatul Parlamentului. Acest for urmează să demareze organizarea Congresului Extraordinar pentru înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de președinte al partidului.

Pe de altă parte, Cîțu vrea o nouă ședință de Birou Executiv, în format fizic, care să aibă loc sâmbătă, pe motiv că întrunirea de vineri nu ar fi fost statutară.

Florin Cîţu a declarat, întrebat vineri dacă va demisiona din PNL, în cazul în care va pierde şefia partidului în favoarea lui Nicolae Ciucă, faptul că este şi va rămâne liberal întotdeauna. El a mai spus că sâmbătă va avea loc un BEx al PNL şi ulterior va anunţa decizia sa. Dacă va pierde şi şefia Senatului, nu doar a formaţiunii, Cîţu a spus că va continua să apere principiile liberale pentru care a intrat în politică. „Toate documentele care au venit la partid erau adresate preşedintelui partidului pentru solicitări de BPJ, de BPN, de Bex, în partid avem o regulă, eu voi respecta întotdeauna aceste reguli, atât timp cât sunt la PNL preşedinte, şi am convocat conform regulilor din PNL Bex mâine, la ora 12.00, unde binenţeles voi anunţa mai multe lucruri, dar este regula din PNL”, a afirmat liderul național la PNL, despre şedinţa convocată de aripa anti-Cîţu.

Întrebat dacă este dispus să facă un pas în spate, Cîţu a arătat că a discutat cu preşedinţii de filiale din ţară şi ştie că erau nemulţumiri, foarte multe care nu aveau legătură cu PNL. „Am avut discuţia şi aseară (joi seară, n.r.) cu primvicepreşedinţii şi, binenţeles, da, am fost vocal împotriva unor măsuri populiste care pun în pericol stabilitatea financiară a României, da, am spus că există acest risc al inflaţiei, de 10 la sută, şi care este astăzi aici. Guvernarea care nu este optimă nu o văd doar eu, o văd românii, şi o simt românii. Dobânzi care sunt peste 6 la sută, sau peste 7 la sută, inflaţie peste 10 la sută, avem şomaj, sunt lucruri pe care cred că puteam să le facem mai bine şi nu au fost făcute mai bine”, a spus el.

Acesta a precizat că acesta este unul dintre motivele nemulţumirilor, un alt motiv invocat fiind programul Anghel Saligny. „Acum, să invoci că eu nu vreau să pun în aplicare Anghel Saligny, când eu am riscat o guvernare şi postul de premier pentru a adopta Anghel Saligny este bizar. Nu este implementat de PNL, este implementat de Guvern, de ministrul Dezvoltării, acolo ar trebui să avem răspunsurilor, nu la conducerea partidului. Şi eu sunt dezamăgit de această situaţie, este o situaţie pe care greu o explic pentru că multe dintre discuţiile pe care le-am avut au legătură cu guvernarea, nu cu PNL”, a spus el.

Despre o demisie de la şefia partidului, Florin Cîţu a răspuns: „Mâine (sâmbătă, n.r.) avem un BEx, voi anunţa şi decizia mea”.

Liberalii care vor schimbarea lui Florin Cîţu de la şefia Partidului Naţional Liberal, printre care și organizația județeană Buzău, au convocat, pentru vineri, ora 14.00, şedinţa Biroului Executiv al PNL, pentru stabilirea calendarului pentru Congresul Extraordinar. Aceştia au votat, în unanimitate, convocarea Consiliului Naţional al PNL, duminică, de la ora 12.00. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, nu recunoaşte acest vot şi a anunţat, la rândul lui, că convoacă şedinţa Biroului Executiv, sâmbătă, la ora 12.00

 

Articole similare