Economic

Lemnul de foc, mai scump de la stat decât pe piața liberă?

În condițiile în care mai bine de 80% din locuințele din România, în mediul rural, sunt încălzite cu lemne de foc, procurarea acestora este destul de dificilă și anul acesta.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva recomandă populației să se aprovizioneze din timp cu lemnele pentru foc necesare sezonului rece, punând la dispoziție, până la finalul anului, peste un milion de metri cubi de lemn pentru foc, pe lângă cei 748.422 metri cubi livrați până în prezent, în cursul acestui an.

În acest moment, în depozitele Romsilva există un disponibil de 247.791 metri cubi lemn pentru foc, iar până la finalul anului, în urmă lucrărilor silvice, vor mai fi oferiți populației alți circa 800.000 metri cubi, s-a anunțat marți pe pagina de socializare a instituției.

Prețul mediu de vânzare a lemnului pentru foc este de 175 lei pe metrul cub, fără taxa pe valoare adăugată, și diferă în funcție de specie, sortiment și condițiile de livrare. Costul transportului nu este inclus în acest preț, dar numeroase Ocoale Silvice din cadrul Romsilva oferă, contra cost, și serviciul de transport al lemnului pentru foc, se mai precizează în anunț.

Volumul disponibil și prețurile de vânzare a lemnului pentru foc sunt afișate la sediile Ocoalelor Silvice din cadrul Romsilva și centralizat, în format electronic, pe pagină de internet www.rosilva.ro, în secțiunea ,,Lemn pentru foc – de vânzare”, informațiile fiind actualizate periodic.

La data de 25 august, Direcția Silvică Buzău anunța că are disponibilă o cantitate de 6500 mc lemn de foc la cele 7 Ocoale Silvice din județ. Cel mai mare volum de lemn de foc se afla în custodia Ocolului Silvic Buzău.

Cât costă lemnul de foc la Buzău?

Potrivit anunțului de pe site-ul Romsilva, prețurile de valorificare la nivelul DS Buzău variază între 35.70 lei/mc cu TVA și 440,00 lei/mc cu TVA în funcție de specie, sortiment și condiția de livrare. Prețul maxim vizează lemnul de esență tare, în special fag, însă, chiar și așa, costul pentru un mc de lemn este mai mare decât pe piața liberă, de unde poate fi achiziționat și la sub 440 lei/mc. Este adevărat, nu întotdeauna se poate măsu­ra întocmai cantitatea livrată de vânzătorii intermediari.

În ultimii ani, cererea de masă lemnoasă cu destinația lemn de foc a fost mai mare decât oferta, ceea ce a condus la creșteri semnificative ale prețurilor și la disfuncționalități în aprovizionarea populației cu lemn de foc, este concluzia Consiliului Concurenței într-un raport făcut public anul trecut, în urmă derulării unei analize pe piață lemnului de foc. Disfuncționalitățile în aprovizionarea cu lemn de foc au determinat populația să achiziționeze lemn de lucru, mai scump, direct sau prin intermediari, schimbându-i destinația în lemn de foc.

Potrivit specialiștilor, prețul lemnului de foc este influențat de operațiunile de tăiere, de prelucrare, de transport, de depozitare, precum și de alte elemente precum specia, gradul de uscare etc.

Lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România, numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc că mijloc de încălzire este de 3,4 ­mi­lioane, reprezentând 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel național, conform datelor Institutului Național pentru Statistică.

În ceea ce privește mediul rural, numărul locuințelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,7 ­mi­lioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural.

Consumul de lemn de foc este influențat de dimensiunile locuinței, condițiile meteorologice, cu randamentul instalației de încălzire, precum și cu gradul de izolație termică al gospodăriei. Astfel, randamentul de transformare al lemnului de foc în energie termică pentru sobe uzuale este, în general, foarte scăzut, respectiv între 20- 40%, în timp ce randamentul de transformare al energiei electrice și a gazului metan în energie termică ajunge la 99%.

Costul pentru obținerea unei gigacalorii folosind lemnul de foc variază între 200 și 349 lei, în timp ce costul pentru gaz metan este între. 169,3 – 178,7 lei, în situația unor instalații pentru obținerea energiei termice utilizate, în general, de către populație.

Astfel, lemnul de foc este o materie primă scumpă, utilizată preponderent în sobe ineficiente, poluante, încălzirea locuinței fiind, de obicei, parțială, iar confortul termic redus, iar înlocuirea dispozitivelor de încălzire cu unele mai eficiente ar putea constitui o prima etapă a procesului de diminuare a cantității de lemn de foc utilizată pentru încălzire.

De aceea, Consiliul Concurenței a recomandat la finalul anului trecut extinderea rețelei de distribuție a gazelor naturale astfel încât să se renunțe treptat la încălzirea cu lemne, ceea ce va conduce la ­dimi­nuarea poluării, la econo­misirea aceste materii prime și, implicit la redu­cerea tăierilor ilegale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker