Sport

Leagă Gloria patru victorii?

Examen cu liderul, la început de week-end

Șelimbăr, reper important mai degrabă istoric pentru România, se poate transforma în locul unde aspirațiile de promovare ale Gloriei pot deveni legitime. Buzăul dă un adevărat examen al maturității vineri, împotriva unei echipe de la care nimeni nu se aștepta să conducă plutonul după șase etape. Fără mari vedete în lot, sibienii surprind pe toată lumea în acest debut de stagiune, singurele puncte pierdute contabilizându-se sâmbăta trecută, în deplasarea de la Slatina. Echipa care se chinuia în play-out ediția trecută a trecut printr-o reală metamorfoză, devenind, peste noapte, bau-bau-ul eșalonului doi. Cel mai bine cotat jucător al trupei lui Claudiu Niculescu este Alexandru Luca, un tânăr mijlocaș de 19 ani, evaluat la 200.000 de euro. În rest, doar două-trei nume rezonante: Raul Palmeș, Ionuț Năstăsie sau Valmir Berisha, suedezul despre care se spunea acum vreo zece ani că este marea speranță a Romei. În rest, fotbaliști mai degrabă de pluton, dispuși însă să pună osul la treabă.

Dacă l-am pomenit pe Claudiu Niculescu, nu putem trece cu vederea experiența acestuia, un metodist adevărat care a reușit, până la urmă, să câștige o Cupă a României cu FC Voluntari.

Gloria, în schimb, are ocazia să conteste ierarhiile, mai ales după ce a legat trei victorii consecutive. Chit că cel mai recent succes a fost unul destul de chinuit, împotriva unei nou-promovate, buzoienii au argumentele lor pentru câștigarea acestui meci. O bancă de rezerve pe care, în mod cert, mulți antrenori din liga secundă sunt invidioși și un lot care pare din ce în ce mai omogen. Ar mai fi inspirația lui Andrei Prepeliță la schimbări. Fostul internațional a mutat de fiecare dată decisiv în ultimele partide, ieșindu-i, așa cum se spune prin fotbal, mutările efectuate în reprizele secunde. Față de Șelimbăr, Gloria suferă, încă, la capitolul omogenitate, semn că formula pentru  „chimia” dintre jucători este încă în stadiu de perfecționare.

Duelul este interesant și la nivelul băncilor tehnice. Cei doi concitadini provin dintr-un areal care a dat fotbaliști imenși, ei înșiși numărându-se printre produsele de calitate exportate de Slatina. Niculescu are atuul experienței, iar Șelimbăr pare echipa perfectă, după eșecul de la Poli, echipă de la care a fost demis anul trecut. Prepeliță, mai tânăr, trebuie să demonstreze că perioada de grație de la FC Argeș nu a fost doar o întâmplare fericită.

În cazul unei victorii, Gloria ar putea să devină lider, în funcție de rezultatele celorlalte echipe cu care se află la egalitate de puncte. Poate mai important decât rezultatul în sine, fanii de la Buzău speră la un joc coerent care să mențină vii speranțele promovării. Ultima întâlnire dintre cele două s-a consumat în octombrie 2022, atunci când Gloria se impunea pe teren propriu, 1 la 0.

Meciul dintre Șelimbăr și Gloria este programat vineri, de la ora 16.00.

Articole similare