Educație

„Lanțul slăbiciunilor” la Buzău. Cine are pile mai mari în politică nu rămâne fără clase la liceu

Caragiale este cu ade­vărat contemporanul nostru. Scandalul legat de tăierea claselor de liceu din Buzău pentru a suplimenta și a trimite cu forța elevii la clasele de profesională capătă o turnură halucinantă. Potrivit liderului Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP) Buzău, Ion Dobre, mai mulți directori de liceu au apelat deja la cunoștințele din politică, pentru ca acestea, la rândul lor să vorbească cu ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, pentru a o convinge să nu taie de la ei nicio clasă. În acest fel, ceea ce se decide ziua în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean se schimbă seara, după ce sună telefoanele, iar lista cu liceele care rămân fără ore se modifică permanent în funcție de pilele politice. La fel ca în „Lanțul slăbiciunilor”.

Așa se face că după mai multe propuneri de licee care ar rămâne fără clase, „Măgăreața” a picat pe Liceul Agricol și Liceul de Meserii și Servicii. Marți dimineață, mai mulți reprezentanți ai Liceului Agricol au mers să protesteze la IȘJ Buzău.

„Fiecare director de liceu încearcă să își rezolve problema prin cunoștințele din partid”

„Luni seară, cei de la Liceul Agricol au fost sunați de la Inspectoratul Școlar pentru a fi anunțați că li se va tăia o clasă. Lor și celor de la Liceul de Meserii și Servicii. Aceștia ne-au sunat pe noi, cei de la sindicat, iar noi le-am spus că este imposibil. Luni la prânz luasem parte la Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, constituit ilegal, adică fără a fi anunțat cu 72 de ore înainte și fără a fi prezentată ordina de zi, și acolo inspectorul general Florina Stoian a anunțat că se vor tăia clasele de liceu de la Liceul din Pogoanele și de la Liceul <Victor Frunză> din Rm. Sărat. Asta după ce înainte alte două licee fuseseră vehiculate. Ce s-a întâmplă în realitate? Fiecare director de liceu încearcă să își rezolve această problemă prin cunoștințele mai mari sau mai mici din partid. Așa se face că Florina Stoian pune în discuție ce îi trece prin cap, vrând să taie de colo sau de dincolo, apoi îi sună telefonul și nu mai știe pe unde să scoată cămașa”, a declarat pentru OPINIA liderul SÎP Buzău, Ion Dobre.

Au fost premiați de Ministerul Educației și apoi li s-a tăiat o clasă

Ca și când penibilul situației nu ar fi de ajuns, marți dimineață, în momentul în care protestatarii de la Liceul Agricol au mers să ceară explicații inspectorului general, nu au avut cui. Florina Stoian era la Ministerul Educației pentru a lua parte la festivitatea de premiere a celor cinci licee buzoiene care au obținut titlul de „Școală europeană”. Ironia  face ca printre cele cinci licee să se afle și Liceul Tehnologic „Grigore Moi­sil” căruia i se va tăia o clasă de liceu din cele trei, clasă care va fi transformată în una de profesio­nală.

„Mi-aș fi dorit ca la această revoltă care a avut loc la Inspectoratul Școlar astăzi (n.r., marți) să fi luat parte toți directorii, nu să încerce fiecare să îndrepte nedreptatea prin cunoș­tințe politice. Sindicatul Învăță­mântului Preuniversitar Buzău strânge în continuare semnături pentru declan­șarea protestelor, dar dacă în această săptămână nu ne vom decide, totul va fi tardiv. Vom ataca bineîn­țeles ordinul în contencios admi­nistrativ dar, știți cum se spune, <mortul de la groapă nu se mai întoarce>. Lumea trebuie să înțeleagă că după ordinul dat inițial de către ministrul Andronescu, care stabilea tăierea de clase de liceu în funcție de încadrarea în buget (n.r., Hasdeul, ­Emi­nescu și Pedagogicul fiind cele mai afectate) s-a venit cu modificări trimise pe ­Wha­tsApp, care nu au valoare de lege”, a mai declarat Ion Dobre.

„Totul este ilegal”

Reprezentantul SÎP Buzău atrage atenția că școlile profesionale nu sunt pregătite în acest moment la Buzău pentru a primi, cu forța, elevi pentru că nu au bază materială modernă, profesori formați pentru specializări moderne, iar agenții economici nu s-au arătat interesați să susțină această formă de învă­țământ.

„Totul este ilegal. Ordinul încalcă alte două ordine și Legea Educației. După ce am văzut că noi la Buzău ne luptăm singuri, și nici la centru nu se face nimic, mă tem că totul se petrece cu acceptul politicului. Nu pot să cred că nu se găsește nimeni care să îi schimbe părerile ­mi­nistrului Andronescu”, a mai declarat Ion Dobre.

Inițial, la Buzău, s-a cerut reducerea a 15 clase de liceu, iar ulterior s-a negociat tăierea a 11 clase. Astfel, nouă clase din liceele tehnice și tehnologice vor fi transformate din clase de liceu în clase de profesională, și vor fi tăiate două clase, în loc de șase, de la liceele teoretice.

3 Comentarii

  1. Aici greșește Dobre, nu poți umple o clasă la V Frunză cu note de 2 și 3 că oricum nu vor lua bac-ul. Da este nevoie ve maserii da făcute cu ateliere dotate și practică serioasă nu pe hârtie

  2. Daca vrei sa iti bati joc de un domeniu cum este cel al educatiei, clamata peste tot ca o nevoie absolut necesara ridicarii nivelului de competenta a tinerilor romani, aduci la masa deciziei un om care chiar crede ca face ordine, dand ordine care mai de care fara o analiza serioasa a efectelor produse in sistem, adica „BRAMBUREALA”.
    In al doilea rand, sistemul telefoanelor a fost dezvoltat, certificat, acceptat ca un mijloc de a influenta o decizie sau alta, de politicieni. In momentul in care toti isi baga nasul in educatie iar adevaratii specialisti sunt dati la o parte nu o sa avem nimic. Ce sa mai vorbim despre o viziune asupra dezvoltarii sistemului educational.

  3. ca sa vezi tov dobre ca musai trebuie conservate clase,drsi copiii sunt deficitari,doar pt a conserva posturile profesorilor

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker