Actualitate

Lacul Siriu, poluat frecvent cu particule periculoase

Poluarea afectează din ce în ce mai mult mediul înconjurător, iar oamenii – factorul responsabil pentru acest fenomen – par a nu înțelege ce impact au acțiunile lor asupra florei, faunei și chiar asupra sinelui. O analiză a apei din Lacul Siriu, efectuată de Apele Române Buzău-Ialomița și de un cercetător de la institutul Geoecomar, a scos la iveală faptul că acumularea de apă este poluată cu microplastic, respectiv particule milimetrice provenite din descompunerea deșeurilor din plastic.

Deși valorile nu sunt foarte mari, acest lucru este, totuși, un semnal de alarmă, dacă stăm să ne gândim la faptul că se creează o reacție în lanț: apa din Lacul Siriu alimentează râul Buzău care, la rându-i, alimentează o serie de afluenți, din care se adapă atât animalele sălbatice, cât și oamenii. Circuitul continuă, căci râul Buzău este afluent al râului Siret, iar acesta din urmă se varsă în Dunăre, iar, mai apoi, în Marea Neagră. Și legăturile pot continua la nesfârșit, dat fiind că mai toate apele planetei „comunică” prin diverse strâmtori, ceea ce construiește o imagine îngrijorătoare a viitorului.

„Atunci când au loc viituri, ele «spală» toți versanții. Atunci s-a acumulat în sedimentul din Lacul Siriu densitatea cea mai mare de microplastic. Cantitatea de microplastic deocamdată este redusă, dar este un semnal de alarmă. Nu contează cantitatea, prezența este un semnal de alarmă. Am găsit microplastic în toate probele. Nu a existat probă fără să identificăm fragmente de microplastic. Deja avem și în apele interioare, lacuri și râuri, acest poluant (…) Datorită radiațiilor ultraviolete, datorită forței mecanice a apei, datorită diferențelor de temperatură, ele se fragmentează în bucăți din ce în ce mai micuțe. Noi zicem «plasticul invizibil», dar acesta este cel mai periculos pentru sănătatea omului”, a explicat Oana Ristea, șef laborator Apele Române Buzău-Ialomița, pentru Radio Europa Liberă România.

În vara acestui an, ABA Buzău-Ialomița a efectuat un studiu din care reieșea că cea mai mare densitate a gunoaielor era în punctele de investigare de pe Lacul Siriu. Reprezentanții ABA Buzău-Ialomița explicau acest lucru prin faptul că originea deșeurilor este localizată amonte de lac, acumularea Siriu reprezentând doar un punct de colectare în timp. În prezent, activitatea de colectare a gunoaielor de pe lac se realizează cu ajutorul unei ambarcațiuni speciale, însă microplasticul nu poate fi colectat ca și restul deșeurilor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker