luni, 03 august 2020

La primul cod roșu hidrologic din acest an, zeci de gospodării din zona de munte au trebuit scoase de sub ape de pompierii buzoieni

Tot personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău s-a aflat, în alertă în ultimele 24 de ore, având în vedere că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod  roșu hidrologic. Este cel de-al doilea din acest an. La primul cod roșu, 25 de gospodării din mai multe localități din zona de munte au fost inundate de ape și pompierii au trebuit să intervină. Ieri, pompierii au fost solicitați să intervină la Lopătari, Chiojdu și Nehoiu. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău a primit, în data de 7 iulie, mai multe apeluri de la cetățeni pe numărul unic de urgență 112 prin care se solicita intervenția în gospodăriile inundate. Un astfel de apel a venit de la o gospodărie din Lopătari. Potri­vit purtătorului de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu a venit acolo în sprijinul oamenilor acolo un echipaj de la Beceni. De asemenea, pe numărul 112, ISU Buzău a mai primit ieri o solicitare privind intervenția  la o gospodăriile din Chiojdu, mai spune purtătorul de cuvânt al ISU Buzău, Vasile Prahoveanu.

Pompierii au mai avut parte de astfel de intervenții și în data de 4 iulie, la prima avertizare ANM de cod roșu hidrologic, pentru evacuarea apei din gospodării aflate pe raza localităților Măgura și Pârscov, ca urmare a precipitațiilor înregistrate pe timpul codurilor meteorologice portocaliu și roșu ce specificau precipitații abundente, căderi de grindină și vijelii. Ei au fost sprijiniți și de jandarmi. Primul dintre apelurile de urgență, ce semnalau gospodării inundate pe raza localității Măgura, a fost înregistrat la ora 15,03 urmând, la scurt timp, alte situații similare pe raza localității Pârscov.

Având în vedere și codul roșu de fenomene hidrologice periculoase emis pentru râul Buzău, în avalul localității Nehoiu, prin Centrul Opreațional Județean s-au dispus urmă­toarele măsuri: „Ridicarea capacității operaționale la nivelul structurilor de intervenție ale inspectoratului; Informarea președinților Comitetelor Locale pentru Situații de Urgență din localitățile vizate; informarea membrilor Comitetului Ju­dețean pentru Situații de Urgență.

Peste douăzeci de pompieri, având în dotare unsprezece motopompe, personal din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Buzău și din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău au intervenit până la miezul nopții pentru înlăturarea efectelor negative produse de aceste fenomene, în total fiind afectate douăzeci și cinci de gospodării, în patru dintre acestea fiind inundate și beciurile”, transmite Biroul de Presă al ISU Buzău.

loading...
error: Content is protected !!