Economic

17 lucruri uimitoare pe care nu le știați despre costume de baie

Din timpuri imemoriale – sau cel puțin din primul moment pe care majoritatea dintre noi ni-l amintim – costumul de baie a fost un articol de îmbrăcăminte de vară de bază. Dar, după cum veți fi cu siguranță surprinși să aflați, versiunea modernă a costumului de baie are doar 72 de ani. Cu alte cuvinte, este mai tânăr decât Better Midler, Goldie Hawn și Helen Mirren – și a trecut prin cota sa echitabilă de urcușuri și coborâșuri.

Când a intrat pe piață în 1946, de exemplu, bikiniul a fost considerat atât de scandalos încât Vaticanul a declarat că îmbrăcămintea este „păcătoasă”. Dar la scurt timp, parțial datorită influenței Hollywoodului, bikiniul a crescut rapid în popularitate, iar astăzi se poate purta (aproape) oriunde, fără ca Vaticanul să se implice.

În cinstea verii, am adunat câteva dintre cele mai fascinante lucruri despre articolul care a revoluționat industria de îmbrăcăminte.

Iată 17 lucruri pe care probabil nu le știați despre costume de baie.

  1. În 1907, o femeie a fost arestată și acuzată de indecență pentru că purta un costum de baie întreg. Cazul ei a dus la restricții relaxate de costume de baie la nivel național.
  2. Costumul de baie bikini a fost numit după exploziile nucleare care au distrus insula Bikini. Inventatorul a vrut să sugereze că bikini a fost o invenție la fel de importantă ca și bomba. Aceasta a fost o perioadă în care femeile frumoase erau „bombe” și orice lucru interesant era „atomic”.
  3. În 2008, Speedo, în colaborare cu NASA, a lansat un costum de baie atât de rezistent la fricțiune încât i s-a interzis utilizarea în competițiile de înot, pentru că le oferea înotătorilor care îl foloseau un avantaj prea mare.
  4. Cea mai mare ședință foto de costume de baie din lume, care a inclus un total de 1.010 femei purtând bikini, a avut loc în Bondi, Sydney, Australia.
  5. Există un costum de baie special cunoscut sub numele de Burqini care „[păstrează] modestia musulmană”.
  6. Ediția Sports Illustrated Swimsuit a fost creată pentru a umple lunile de iarnă dintre anotimpurile sportive.
  7. Există un sport numit Călcare Extremă care implică scufundarea oamenilor în costume de baie sub apă pentru a călca hainele.
  8. În anii 1950, costumele de baie cu sutiene ascuțite erau populare. Unele costume aveau chiar sutiene gonflabile care puteau fi umflate până la dimensiunea dorită de purtător.
  9. Susan Rosen și Steinmetz Diamonds au realizat cel mai scump costum de baie din lume, cu peste 150 de carate de diamante impecabile, care sunt toate așezate în platină. Este un bikini în valoare de 30 de milioane de dolari.
  10. Poate că cel mai celebru moment cinematografic de costume de baie din toate timpurile este când Ursula Andress a ieșit din apă purtând un bikini alb în filmul Dr. No, din 1962.
  11. Costumele de baie acum pot fi confecționate din țesături cu protecție UV. Costumele pot oferi protecție SPF 50, blocând până la 98% dintre razele soarelui.
  12. Costumele de baie bronzante sunt create folosind mii de pori minusculi care lasă să intre suficientă lumină solară pentru a crea un bronz fără urme.
  13. China este cel mai mare exportator mondial de costume de baie, reprezentând aproximativ 70% din livrările globale.
  14. În faimoasa scenă de pe plajă din filmul From Here to Eternity (1953), cenzorii au cerut ca costumul de baie al Deborei Kerr să aibă o fustă, pentru a nu fi prea provocator.
  15. Participantele la concursul de costume de baie Miss SUA sunt judecate după „simetria corpului”.
  16. În 1964, Rudi Gernreich (1922-1985), cofondator al unuia dintre primele grupuri americane pentru drepturile homosexualilor, Mattachine Society, a creat șocantul „monokini” – un costum de baie pentru femei format din jumătatea inferioară a unui bikini cu două subțiri bretele care se ridicau între decolteu și în jurul gâtului, lăsând sânii goi. Astăzi termenul este folosit pentru orice costum de baie pentru femei topless.
  17. În anii 1950, deșerturile din California au fost transformate în imagini fanteziste ale Orientului Mijlociu. În loc de costume de baie și rochii de seară, tinerele femei participau la festivaluri îmbrăcate în fete de harem, cu pantaloni largi și abdomene expuse.

 

 

 

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker