Actualitate

La Buzău se contabilizează stricăciunile

Câți păgubiți au lăsat în urmă sălbăticiunile

Garda Forestieră Focșani a făcut bilanțul pagubelor provocate de animalele sălbatice în județele Buzău și Vrancea, în incidentele de până acum. Atacurile din ultimele luni ale urșilor, lupilor, dar și ale șacalilor, au fost numeroase și destul de însemnate, mai ales în județul Buzău.

Dacă în Vrancea au fost 15 păgubiți și un total al daunelor ce se ridică la 25.000 lei, în Buzău sunt 50 de persoane păgubite, iar suma ajunge la 88.000 de lei. Este de așteptat ca aceste valori să mai crească, dat fiind că nu trece săptămână aproape, fără a se înregistra atacuri ale animalelor sălbatice.

„De la începutul anului 2022 și până în prezent, în județul Vrancea, asupra animalelor domestice avem numai pagube produse de urs. În total, 15 persoane au fost păgubite, fiind afectate 32 de familii de albine, două exemplare de bovine și 30 exemplare de ovine, cu o valoare totală a pagubelor de 25.000 lei. Pe raza județului Buzău avem 50 de persoane păgubite. Aici vorbim atât de atacuri ale urșilor, cât și ale lupilor, dar și de un atac al șacalului. Au fost afectate 64 de familii de albine, o bovină, opt suine, 89 de ovine și 39 de caprine, cu o valoare a pagubelor de 88.000 de lei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii Forestiere Focșani, Cristea Toma, conform stiripesurse.ro. Animalele sălbatice fac pagube nu numai în gospodării, ci și pe terenurile agricole. Aici, însă, este încă devreme să se facă bilanțul acestora, fiind vizibile abia din luna septembrie. Cu toate acestea, s-au observat daune la floarea-soarelui în Vrancea și la rapiță și grâu în Buzău. „Pagubele produse asupra terenurilor agricole sunt mici anul acesta. De regulă, pagubele sunt înregistrate începând cu luna septembrie. Pe județul Vrancea avem o singură persoană păgubită, cu 0,5 hectare la floarea soarelui. Pe județul Buzău au fost înregistrate pagube la rapiță, pe 4,2 hectare și la cultura de grâu, fiind afectate 3,5 hectare la grâu”, a mai precizat Cristea Toma.

În primăvara acestui an, gestionarii fondurilor cinegetice din județul Buzău au realizat acțiuni de monitorizare și estimare a efectivelor de animale sălbatice din speciile strict protejate: urs brun, lup, râs și pisică sălbatică.  Rezultatele acestor acțiuni, efectuate în perioada aprilie-mai, au fost colectate și centralizate la nivelul județului de Agenția pentru Protecția Mediului Buzău, iar cifrele arată că numărul animalelor sălbatice din aceste specii este în creștere.

Dacă în 2021 figurau un număr de 1.008 exemplare de urs, anul acesta efectivele au ajuns la 1.133 de exemplare. Și numărul lupilor este în creștere față de anul trecut, când erau 265 de exemplare, ajungând în prezent la 353. Râșii sunt și ei mai mulți față de anul 2021, ajungând de la 138 de exemplare, la 158 astăzi. La fel și pisicile sălbatice, care de la 320 de exemplare câte erau anul trecut, au ajuns la 343 anul acesta.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker