Sport

La 54 de ani, Horațio Zaharia va reprezenta Buzăul la Campionatele Europene de Atletism Masters

La 50 de ani, Sir Stanley Matthews, fotbalist înnobilat cu titlul de „Sir” în timp ce încă mai juca, agăța ghetele-n cui. Kazuyoshi Miura joacă, încă, pentru Sydney FC, deși are 56 de ani. Doar două exemple de longevitate în fața cărora orice iubitor al sportului și-ar scoate pălăria.

Buzăul are, la rându-i, un sportiv pentru care vârsta aproape că nu contează, în persoana lui Horațio Zaharia. Atletul în vârstă de 54 de ani ieșea campion național în 1984, anul Olimpiadei de la Los Angeles. Între timp, buzoianul a alergat în atât de multe competiții, încât, kilometrii însumați ar putea  forma lejer un cordon care să înconjoare Pământul. Ca să nu-i mai punem pe cei parcuși în antrenamente.

La aproape patru decenii distanță de la titlul național (50 m garduri, Timișoara, 1984), Horațio Zaharia continuă să alerge în competiții, ce-i drept destinate veteranilor, unde a obținut rezultate strălucite, devenind campion național, balcanic, plus alte și alte medalii adunate pe la diferite competiții.

Zilele acestea, el va reprezenta Buzăul la Campionatul European de Atletism Masters, eveniment găzduit de Pescara, Italia. Pentru Gloria, clubul la care activează, dar și pentru Buzău, însăși participarea lui Horațio Zaharia la un adevărat festival al sportului constituie un motiv de mândrie. În plus, e rost și de o medalie. Sau două. Rezultatele sunt mai puțin importante, în balanță cu exemplul oferit de veteranul buzoian.

Campionatele europene de atletism Masters (fostă European Veterans Athletics Championships) sunt campionatele bianuale pentru evenimentele de atletism desfășurate sub auspiciile European Masters Athletics (fostă European Veterans Athletics Association) care a avut prima ediție în 1978. Numărul participanților la evenimentele dedicate veteranilor îl depășește în mod constant pe cel de la concursurile olimpice de atletism, făcând din reuniunile „seniorilor” cele mai mari întâlniri de pistă din lume.

Articole similare