Cultură

FOTO | Scriitorul buzoian Dumitru Ion Dincă, cu nepoții la festivitatea în care i s-a înmânat „Meritul Cultural în grad de Cavaler”

Dumitru Ion Dincă, singurul scriitor buzoian ale cărui merite și activitate literară internațională au fost apreciate la nivelul conducerii statului, a fost decorat recent. „În semn de apreciere pentru contribuția importantă adusă la promovarea artei poetice în lume”, scriitorului buzoian i s-a înmânat, într-un cadru oficial organizat la Muzeul Literaturii Române, de către ministrul Culturii, Raluca Turcan, decorația „Meritul Cultural în grad de Cavaler ”. La eveniment au asistat scriitori și prieteni de suflet, dintre care amintim pe Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu și Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române. Scriitorul a fost însoțit și de cei doi nepoți ai săi, Cezar Ioan și Toma, și s-a lăsat citit de aceștia asemenea unei cărți, pentru că și-a dorit să le  transmită mai departe dragostea pentru literatură, pentru viața trăită frumos, cu acea mirare, mereu sursă de energie pentru un spirit creator.

Dincă este de acum nu numai un mare scriitor al literaturii române, ci și, de bună seamă, eroul nepoților, pe care i-a condus și prin această memorabilă zi cu <complicitate> într-o lume culturală în care și-a aflat locul dăruindu-și întreaga viață scrisului și umanității. El este autor a 48 de cărți publicate, este prezent în toate istoriile și dicționarele literare, inclusiv în Marele Dicționar General al Literaturii Române editat de Academia Română,  este inclus în antologii și tradus și publicat în reviste literare din Franța, Spania, Italia, Belgia, Ungaria, Germania, Chile etc.

OPINIA semnala, în luna mai, apariția decretului prezidențial prin care scriitorul născut pe meleaguri buzoiene, Dumitru Ion Dincă, a fost decorat, împreună cu o altă mare creatoare de literatură a României, scriitoare de anvergură universală, și care, de altfel, i-a fost alături și l-a susținut la începuturile sale, o prietenă veche care „l-a debutat”  încă din adolescență, când i-a observat primele scrieri ce anunțau un univers literar impresionant cu amprentă proprie, Ana Blandiana. „Dumitru Ion Dincă era foarte tânar și am rămas efectiv impresionată de poezia pe care o scria adolescentul de atunci, o poezie tulburătoare, profundă, autentică”, mărturisea aceasta. Președinția i-a conferit Anei Blandiana – pseudonimul literar al Otiliei Valeria Rusan – Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională adusă la promovarea artei poetice în lume, pentru implicarea în viața culturală și civică a societății românești, fiind un reper în protejarea drepturilor și libertăților cetățenești”.

Propunerea decorării lui Dumitru Ion Dincă a fost înaintată Președinției de către ministrul Culturii de la vremea respectivă, buzoianul Lucian Romașcanu. Referitor la acest gest de la cel mai înalt nivel, respectiv acordarea acestei decorații, Dumitru Ion Dincă și-a declarat emoția, cu atât  mai mult cu cât se află într-o  companie selectă, alături de Ana Blandiana, o scriitoare cu o poezie strălucitoare și cu o eseistică de sorginte mai degrabă civică și memorialistică, o scriitoare de referință în literatura română, dar mai ales persoana de care îl leagă o frumoasă și îndelungată prietenie. „Sunt emoționat și în același timp onorat că alături de Ana Blandiana sunt decorat de președintele statului”, a mărturisit la aflarea veștii Dumitru Ion Dincă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker