Actualitate

Câte școli din Buzău au cabinete medicale

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Buzău, cele mai multe cabinete medicale organizate la nivelul unor instituții școlare se regăsesc cu precădere în mediul urban. Doar șase instituții de învățământ din mediul rural dispun de cabinet medical pentru elevi și niciunul nu oferă servicii stomatologice. În județul Buzău, 59 de unități de învățământ dispun de cabinete medicale, dintre care șase în mediul rural și doar zece sunt dotate cu cabinete stomatologice, în situația în care numărul unităților de învățământ depășește 450, transmite „Agerpres”.

„În județul Buzău, 59 de colectivități de copii și tineri au cabinet medical, 53 în mediul urban și șase în mediul rural. Prin cabinetele medicale școlare, în anul 2022-2023 s-a asigurat asistența medicală pentru aproximativ 31.000 preșcolari și școlari, ceea ce reprezintă 55 la sută din numărul de copii înregistrați în unitățile de copii ale judeţului Buzău în anul școlar precedent. În municipiile Buzău și Râmnicu Sărat funcționează 10 cabinete medicale de stomatologie care asigură asistența medicală pentru aproximativ 9.000 de preșcolari și școlari”, a transmis, pentru „Agerpres”, DSP Buzău.

Potrivit datelor recente puse la dispoziție de Inspectoratul Școlar Județean (IŞJ) Buzău, în noul an școlar 2023-2024 sunt înscriși 61.586 de elevi, în peste 450 de unități de învățământ. Cabinetele școlare au rolul de a asigura, printre alte servicii medicale, inclusiv cele stomatologice și de acordare a primului ajutor în caz de urgență.

„Potrivit prevederilor Ordinului ministrului Sănătății și al ministrului Educației nr. 2.508/4.493/2023, cabinetele medicale școlare asigură: servicii profilactice de menținere a stării de sănătate individuale și colective prin efectuarea triajului epidemiologic zilnic în unitățile de învățământ cu grupele de nivel antepreșcolar/preșcolar și efectuarea triajului epidemiologic în unitățile de învățământ preuniversitar; servicii de asigurare a unui mediu sănătos prin verificarea respectării reglementărilor de sănătate publică privind învățământul, alimentația și cazarea colectivă; acțiuni medicale curative gratuite: servicii medicale de asigurare a stării de sănătate, inclusiv a sănătății orale, acordarea de consultații medicale și stomatologice, eliberarea de bilete de trimitere către medici de alte specialități, eliberarea de rețete gratuite și acordarea de prim ajutor în caz de urgență”, mai informează DSP Buzău.

Articole similare