miercuri, 27 mai 2020

Jurnalistul Sabin Orcan: ,,Oligarhul Plahotniuc este agent al Serviciului de Informații Externe”

Jurnalistul buzoian Sabin Orcan, directorul revistei “Newsweek România”, a dezvăluit anul trecut, în cadrul unui talk-show la Chișinău, că li­derul Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, ar fi agent al serviciului românesc de spionaj extern. Orcan a susținut că dispune de mai multe informații, potrivit cărora Vladimir Plahotniuc și-ar fi dorit să-și cumpere afaceri în România din banii furați în cadrul jafului bancar din Republica Moldova, potrivit jurnal.md, citat de ,,Newsweek România”.

„Informațiile pe care le avem și o să spun doar asta pentru început și la care săpăm, sunt că domnul Plahotniuc de fapt a ve­nit în România să cumpere asseturi, cum zice englezul, să cumpere companii, afaceri cu banii din miliardul furat din Republica Moldova, dar pentru că între timp s-a declanșat celebra anchetă la care eu cred că lucrează și alte țări, nu doar autoritățile din Republica Moldova, nu i-a mai ieșit treaba, că s-a declanșat scandalul și atunci a rămas așa, ca în pom. I-a luat afacerea lui Porumboiu, n-a plătit banii, reușește să încaseze subvențiile europene”, a spus Sabin Orcan. El a explicat și de ce șeful Partidului Democrat de la Chișinău ar fi ales să-și direcționeze banii în România: „Păi, domnul Plahotniuc avea cetățenie română, a avut până l-am deconspirat noi când lucram la <Adevărul> și un pașaport pe un alt nume, pe numele mamei lui – Vlad Ulinici. Deci, un pașaport fals conform legii din România și din orice țară. Nu poți să ai un pașaport pe un nume în România și pe un nume în Moldova. Păi, dacă îl oprea vreunul pe vreun aeroport din Monaco, unde se duce el des, să nu apară pe computer acolo  beculețul roșu. Să zică, eu sunt altcineva, domnule, că nu-i cerea nimeni amprentele”.

Sabin Orcan a mai subliniat, pentru jurnal.md, un detaliu important: „Domnul Plahotniuc este, după părerea mea, dacă mai există libertate de exprimare, în afară de faptul că e un mafiot, după părerea mea, dar tot după părerea mea, domnul Plahotniuc este agent al Serviciului de Informații Externe, adică serviciul de spionaj al României, a fost racolat de serviciul de spionaj al României, crescut ca să fie de partea bună, să nu fie cu rușii, dar eu cred că domnul Plahotniuc este agent dublu și cât iubește SIE din România, domnul Plahotniuc iubește și FSB-ul din Rusia. Eu nu cred că domnul Plahotniuc are o agendă politică, eu cred că are o agendă de oligarh. La sfârșitul zilei, tragi linie și trebuie să iasă cu plus la bani în conturi. Asta este singura politică a domnului Plahotniuc, să spună câte milioane a mai luat de la fraierii ăștia”.

A preluat afacerile lui Porumboiu    

Șeful Partidului Democrat din Republica Moldova ar avea pretenții să fie primit pe la marele case din lumea politică mondială, mai spune Sabin Orcan. „Domnul Plahotniuc nu putea să aibă aceste vise de mărire fără sprijin nemijlocit de la o parte din serviciile secrete din România, nu putea să aibă o dublă identitate cu nume fals, nu putea ca dosarul lui de la DIICOT să fie transferat de la București, că e totuși cetățean român, la Chișinău, adică în curtea lui. Dar practic procurorii români au spus noi ne-am predat, îl dăm în Moldova. Păi, ce se va întâmpla în Moldova? Păi, știm ce se va întâmpla în justiția lui Plahotniuc. Nu se putea asta dacă Plahotniuc nu avea pe cineva la București. Să știți că mai e o plângere DIICOT. Vă fac acum o dezvăluire: plângerea domnului Porumboiu la DIICOT împotriva domnului Plahotniuc și a oamenilor lui de încredere”, a mai spus jurnalistul buzoian.

Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon la solicitarea ­jur­naliștilor moldoveni, pentru a comenta cele declarate de Sabin Orcan, iar purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a declarat că se află în Italia și nu poate vorbi.

Anterior, numele lui Plahotniuc a figurat într-un documentar al unui post privat de televiziune de la București despre preluarea celor mai mari companii din agricultura românească și a mii de hectare de pământ. În film apar afaceristul vasluian Adrian Porumboiu, oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc și omul său de încredere, plimbat prin Emirate, Vaja Jhashi. Nici acest do­cumentar nu a fost comentat de către Plahotniuc, care anterior l-a dat în judecată pe Adrian Porumboiu și a cerut să nu-i mai rostească vreodată numele, dar Tribunalul Vaslui i-a respins cererea, calificând-o drept aberantă.

1 COMENTARIU

 1. Luptele din spatele usilor inchise se duc fara scrupule. Asta dovedeste interesul extrem de mare fata de un spatiu romanesc neaos, pe care istoria il denumeste Moldova lui Stefan cel Mare, sau Dimitrie Cantemir, Basarabia, Basarabia de sud, Gagauzia, Bucovina de nord, R S S Moldoveneasca, Republica Moldova si pentru care rusii, din totodeauna, au cautat sa gaseasca, de cele mai multe ori, mijloacele de a pune sub control acest spatiu.
  Santajul permanent practicat de rusi, divizarea si compromiterea unor lideri, promisiuni nerespectate, cumpararea de lideri, duc la o lupta de cele mai multe ori ascunsa, purtata in spatele unor institutii controlate mai mult sau mai putin, in functie de evolutia evenimentelor.
  Acest Plahotniuc, sau cum s-o mai numi el, joaca pe doua voci, ale unor dirijori ascunsi in spatele unor cortine invizibile. Omul s-a prins si a tras repede turta pe jarul sau, ignorand grosolan interesul romanilor, care in lipsa unor decizii ferme, „diplomatice”, santajeaza la drumul mare ceea ce este mai de pret, independenta Moldovei, asa cum este ea acum recunoscuta international.
  Daca in tara, lumea este impartita asupra perceptiei fata de aceasta parte de tara, incepand cu apelative peirotavie inconstiente, despre locuitorii Moldovei, partidele politice romanesti aflate permanent in disputa, se feresc de orice declaratie ferma.
  Cine si-ar dori la Bucuresti, in Parlament, spre exemplu, a unui grup nou politic, divizat, provenit din Moldova, cu parlamentari pro-romani, pro-rusi, sau chiar rusi, cot la cot, cu minoritari gagauzi, transnistreni, tatari s a m d??
  Iata un motiv evident pentru care visul ‘BASARABIA E ROMANIA’ sta atat de departe. Efortul unor lideri romani din Moldova de a castiga electorat folosind acest vector, se lovesc de un zid invizibil construit de romanii insisi.
  In felul acesta, rusii danseaza cazaciok-ul pe muzica si ritmul specific lor, cu tot felul de arme, gasind mereu „romani” care se vand la primul colt de ulita in favoarea lor.
  Multumesc dlui Orcan pentru curajul abordat semnalandu-ne un fenomen atat de grav.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!