Economic

Județul Buzău, „vicecampion național” la vânzări de terenuri

În primele șase luni din acest an au fost vândute, la nivel național, peste 85.000 de case, fiind înregistrată o creștere de 3,4 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), cele mai multe tranzacții au fost înregistrate, în perioada menționată, în București, Timiș, Cluj, Brașov, Constanța și Iași.

Timișoara a devenit, astfel, a doua cea mai mare piață rezidențială regională din România, după regiunea București–Ilfov, depășind Cluj-Napoca atât din punct de vedere al livrărilor de locuințe și al proiectelor rezidențiale noi aflate în construcție cât și din punct de vedere al tranzacțiilor cu locuințe. Aproape 5.300 de locuințe noi au fost finalizate anul trecut în Timișoara și în împrejurimi, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), în timp ce în primul semestru din acest an au fost vândute, în întreg județul aproape 5.800 de case și apartamente, procentul majoritar al tranzacțiilor fiind încheiate în oraș și localitățile limitrofe. 5.170 de vânzări au fost înregistrate în Cluj în primele șase luni din 2022, Brașovul situându-se pe următoarea poziție, cu aproximativ 5.130 de tranzacții.

Clasamentul celor mai mari piețe rezidențiale regionale din România, după București-Ilfov, Timișoara și Cluj–Napoca, este completat de Constanța și Brașov, ambele cu aproximativ 2.800 de livrări, Sibiu și Iași fiind celelalte două regiuni în care se livrează anual peste 2.000 de noi apartamente și case. Județul Buzău se plasează în prima parte a clasamentului în privința vânzărilor; de la începutul anului și până în luna iunie au fost încheiate 7.297 de contracte. Potrivit statisticii ANCPI, județul Buzău se află pe locul 12 la nivel național.

Care sunt cifrele pentru județul Buzău

În ceea ce privește vânzările din luna iunie, în Buzău au fost tranzacționate 1.357 de imobile. Așa cum se întâmplă încă de anul trecut, cele mai multe tranzacții sunt înregistrate la terenurile agricole, unde numărul acestora a fost, în cea de-a șasea lună, de 713. Număr mare de tranzacții a fost înregistrat în cazul terenurilor intravilane cu construcții, respectiv 334. Și apartamentele au fost vândute în Buzău, un număr de 122 unități făcând obiectul actelor de vânzare-cumpărare. Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a şasea lună a anului 2022 sunt Dolj – 1.005, Buzău – 713 şi Brăila – 555.

Orașul reședință de județ în care s-au finalizat cele mai puține locuințe noi în 2021 a fost Reșița, cu cinci finalizări potrivit datelor INS, urmat de Miercurea Ciuc, Giurgiu, Slobozia și Alexandria, fiecare cu mai puțin de 50 de locuințe finalizate.

„Piața rezidențială a înregistrat rezultate bune în primele șase luni din acest an, cu creșteri de tranzacții, care sunt raportate la 2021, cel mai bun an din istorie. Pe de o parte, este vorba de livrările de locuințe noi, iar pe de altă parte vorbim de tranzacții încheiate pe piața liberă, indiferent de anul de finalizare, cererea fiind una solvabilă, într-un context în care creșterile salariale se apropie de 13 la sută la nivel național în ultimul an. Temerile privind evoluțiile macroeconomice și geopolitice din următoarea perioadă, precum și reducerea gradului de accesibilitate a accesării unui credit ipotecar, ca urmare a creșterilor accelerate de dobânzi, reprezintă principalele dificultăți întâlnite în acest moment”, afirmă Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Datele SVN Romania arată că peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și împrejurimi, acesta fiind cel mai mare volum din istoria recentă. Numărul caselor și apartamentelor finalizate în București și Ilfov în primul trimestru din 2022 a crescut cu 43 la sută față de perioada similară din 2021.

SVN Romania este un jucător activ pe piața de consultanță imobiliară din România. Compania are și trei birouri regionale, în Brașov, Cluj – Napoca și Covasna și este consultantul și agentul a peste 20 proiecte rezidențiale amplasate în București și în țară. SVN International Corp. are peste 200 de birouri în opt țări și regiuni, în care activează peste 1.600 de  consultanți imobiliari și personal administrativ.

Cum au evoluat preţurile locuinţelor în iunie

Preţurile solicitate pentru apartamentele (noi şi vechi) disponibile spre vânzare la nivel naţional s-au diminuat cu 0,3 la sută faţă de luna anterioară, în special sub influenţa evoluţiei apartamentelor vechi. Valoarea medie de listare pentru o asemenea unitate locativă a ajuns, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, la 1.745 euro pe metru pătrat util (faţă de 1.751 de euro pe metru pătrat la finele lui mai).

În Bucureşti, suma medie solicitată pentru un apartament a ajuns la 1.761 de euro pe metru pătrat util, în condiţiile unui avans de 0,8 la sută faţă de luna mai (când aceasta se situa la 1.747 de euro pe metru pătrat). Locuinţele din blocurile vechi au consemnat un recul de 0,7 la sută în decurs de 30 de zile (de la 1.613 la 1.601 de euro pe metru pătrat), în timp ce unităţile locative nou-construite au consemnat un avans de 1,9 la sută mai exact (de la 1.926 la 1.963 de euro pe metru pătrat).

Raportată la salariul mediu net din prezent, accesibilitatea locuinţelor actuale se situează la un nivel semnificativ mai mare decât cea din perioada bulei imobiliare din 2008 şi este datorată în principal creşterilor salariale importante care s-au întâmplat în ultimii 14 ani.

Specialiștii nu sunt însă optimiști

Chiar dacă tranzacțiile sunt în creștere și se apropie de un record istoric, specialiștii nu sunt foarte optimiști cu privire la viitorul pieței, din cauza situației de la nivel global. Creșterea bruscă a dobânzilor va avea un efect mai tangibil și pe termen mai scurt asupra pieței rezidențiale locale, care se bazează destul de mult pe creditele ipotecare. Acest lucru ar putea duce, la rândul său, la o încetinire a activității pe piața locală de terenuri, unde dezvoltatorii rezidențiali generează circa două treimi din tranzacții, chiar mai mult în anumiți ani.

În general, balanța riscurilor pe termen scurt înclină spre vești proaste, în special pe fondul creșterii ratelor dobânzilor în piețele dezvoltate, al conflictului din Ucraina și al dezechilibrelor interne mari din România. Acestea sugerează că riscul unei aterizări dure a economiei românești, care să amintească de recesiunea din 2009-2010, este o posibilitate, deși nu constituie scenariul nostru de bază, spune Laurențiu Lazăr, managing partner al Colliers România.

„Mai degrabă decât să ne concentrăm pe riscurile pe termen scurt, am dori să remarcăm faptul că, în ciuda recesiunii puternice la care am asistat în urmă cu mai bine de un deceniu, România a fost în continuare una dintre cele mai performante din lume în perioada 2000-2020. Iar dacă luăm în considerare rezervorul local de talente și intrările masive de fonduri UE, care ar putea reprezenta aproximativ echivalentul a 5-6 la sută din PIB-ul țării pe an până în 2027, nu putem să nu rămânem foarte optimiști în ceea ce privește economia României și piața imobiliară locală pe termen lung”, a mai spus Laurențiu Lazăr, Managing Partner al Colliers România.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker