Economic

Judeţul Buzău, mai puţine ajutoare sociale, dar tot în Top 3

Numărul românilor be­neficiari de ajutor social a fost, în luna august, de 156.944, cu 2.101 persoane mai puţin decât în luna anterioară, potrivit datelor centralizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS). Cei mai mulţi beneficiari au fost înregistraţi în judeţele Dolj (9.988), Bacău (8.701) şi Buzău (7.774), iar cei mai puţini în Bucureşti (229) şi în judeţele Ilfov (911) şi Timiş (1.280). Suma medie plătită în luna august de statul român beneficiarilor de ajutor social (venit mi­nim garantat) a fost de 257,57 lei, iar suma totală plătită s-a ridicat la 40,423 milioane de lei.

La finalul lunii august erau suspendaţi de la plată 13.598 beneficiari, cei mai mulţi din Botoşani (965), Dolj (787) şi Teleorman (733).

Cea mai mare valoare a sumei medii plătite (drepturi curente) a fost înre­gistrată în judeţele Sălaj (327,73 lei), Mureş (307,15) şi Braşov (306,45 lei). Comparativ cu luna trecută, Buzăul a înregistrat o scădere a numărului de beneficiari ai ajutorului de stat, nu foarte mare, ce-i drept. Cu toate acestea, Buzăul se menţine pe locul trei în topul oraşelor cu cei mai mulţi beneficiari ai ajutorului de stat, poziţie pe care o ocupă de luni bune. La sfârşitul lunii august erau suspendaţi la Buzău 707 de beneficiari, suma medie pe care buzoienii au primit-o în perioada menţionată fiind de 243,34 lei. În total, judeţului i-a fost alocată suma de 1.891.726 lei pentru plata be­neficiarilor ajutorului de stat.

La nivelul Regiunii Sud-Est, Buzăul ocupă primul loc în privinţa numărului de beneficiari, locul doi fiind ocupat de Galaţi, cu un număr de 7.170 beneficiari. Prin urmare, Buzăul are mai mulţi beneficiari de stat în comparaţie cu judeţul Constanţa, un oraş mult mai mare. Cei mai puţini beneficiari au fost înregistraţi în Tulcea, unde doar 1.618 persoane au primit în luna august ajutor social.

În luna septembrie, Guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care menţine ajutorul social pentru români, pe o perioadă de încă şase luni, singura condiţie fiind ca ei să facă demersuri pentru a se angaja.

Pentru a încuraja cât mai mulţi beneficiari să îşi caute un loc de muncă, dacă un beneficiar al ajutorului social se angajează pentru o perioadă de cel puţin 24 de luni, acesta va primi în continuare suma alocată ajutorului social pentru încă şase luni. În cazul în care contractul de muncă înce­tează din iniţiativa angajatului, beneficiarul va fi nevoit să restituie banii pentru întreaga perioadă.

De asemenea, Guvernul a mai introdus obligativitatea prezentării persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, din şase în şase luni sau ori de câte ori sunt solicitate. În urma acestor modificări se estimează că anul acesta vor beneficia de această măsură a prelungirii acor­dării ajutorului social apro­ximativ 10.000 de persoane, iar de includerea în programul ,,A doua şansă” aproximativ 5.000 de be­neficiari.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker