Sănătate

Județul Buzău, din nou pe primul loc la donare de plasmă autoimună

Rata de colectare a plasmei convalescente de la pacienții care au avut COVID-19 și s-au vindecat este la Centrul de Transfuzii Buzău, de 7,6 doze/100 cazuri, ceea ce face ca Buzăul să se afle pe prima poziție în topul ju­dețelor în ceea ce privește do­narea de plasmă. Asta înseam­nă că din ce în ce mai mulți buzoieni care s-au vindecat de Covid 19 aleg să salveze semenii care trec prin forme mai grave ale bolii, cei mai mulți ajungând la ATI.  Situația a fost prezentată într-un raport  al unei societăți medicale pe baza datelor centralizate de Institutul Național de Hematologie Transfuzională.

Potrivit acestui raport, deși rata de colectare la nivel național este cu mult sub media UE, există județe unde se recoltează de 2-3 ori mai mult decât media de 2,35 doze de plasmă convalescentă la fiecare 100 de pacienți COVID-19. Astfel, pe primul loc se află donatorii din județul Buzău (7,6 doze/100 cazuri), urmați de Arad, Hunedoara, Argeș, Galați și Bistrița Năsăud.

Pe de altă parte, trebuie să spunem că Buzăul se numără printre cele 18  județe unde se poate dona plasmă autoimună întrucât beneficiază și de aparatura necesară. În prezent, pentru recoltarea de plasmă prin procedura de plasmafereză, în România sunt utilizate doar cele 18 echipamente oferite gratuit de Besmax Pharma Distribution SRL. Aceste 18 echipamente funcționează în următoarele centre de transfuzie sanguină: Alba-Iulia, Arad (2 echipamente), Pitești, Bacău, Bistrița Năsăud, Brașov, Buzău, Galați, Târgu Jiu, Hunedoara, Iași, Baia Mare, Piatra Neamț, Ploiești, Sibiuși, nu în ultimul rând, București (2 echipamente).

 

Despre această situație onorantă care înseamnă un plus în dreptul buzoienilor la capitolul umanitate, președintele Consiliu­lui Județean Buzău, Petre Ema­noil Neagu a transmis: „ În urmă cu 6 luni vă spuneam că Buzăul va beneficia de un echipament nou pentru colec­tare de plasmă umană pentru ca pacienții infectați cu Sars-Cov2 să aibă acces la tratamentul cu plasmă umană hiperimună. Astăzi vă anunț cu mândrie că Buzăul se află pe locul I, fiind județul cu cel mai mare număr de donatori. Acest lucru se datorează vouă, tuturor celor care ați fost infectați și ați ales să dați o mână de ajutor celor care acum luptă cu noul coronavirus și se află în stare gravă.”

Mulțumesc tuturor donatorilor, dar și Centrului de Transfuzie Sanguină Buzău!”

Și directorul Centrului de Transfuzii Buzău mulțumește donatorilor de plasmă. Cel mai recent mesaj transmis acestora este din data de 23 octombrie. „Alți șapte donatori de plasmă s-au grăbit să ajute pe cei aflați în stare gravă în ATI. Au o mare dorință de a ajuta, chiar dacă nu au vene prea bune sau simt acut emoțiile! În privirea lor se citește încrederea ca pot fi de folos! Cum altfel, doamna Des­pina, sau Irina, sau toți acei care veniți să donați cu zâmbetul pe buze și cu dârzenia în priviri? Dăruim din ceea ce ne-a fost dăruit!”, este mesajul încurajator al directorului Centrului de Transfuzii Bu­zău.

La nivel național, „în total, au fost recoltate 4.420 doze de plasmă convalescentă, respectiv 3.011 doze prin plasmafereză (68%)și 1.409 doze prin donare de sânge integral (32%). Din cele 4.420 doze de plasmă recoltate, 8% au avut titru de anticorpi mai mic decât cel indicat pentru administrarea la pacienții COVID-19. De asemenea, 22% din plasma recoltată a fost invalidată din cauza unor neconformități constatate ca urmare a efectuării testelor obligatorii de siguranță și calitate”, se arată în raport.

Articole similare

error: Continut protejat!!