Monden

Jocurile de noroc, o problemă mondială. Topul țărilor în care oamenii pierd cei mai mulți bani

O analiză publicată de The Economist în februarie 2017, studiu bazat pe cercetările companiei specializate în sectorul H2 Gambling Capital, plasa Statele Unite ale Americii în fruntea clasamentului privind totalul banilor pierduți la jocuri de noroc.

În SUA s-ar fi pierdut 116,9 miliarde de dolari, în 2016. Pe locul al doilea era China (inclusiv Macao și Hong Kong), cu 62,4 mili­arde, pe locul 3 s-a clasat Japonia, iar pe locul 4 urma Italia, cu 19 miliarde. Două cercetări ale Institutului de Fiziologie Clinică din Pisa au relevat că, în Italia, 17 milioane de oameni au jucat cel puțin o dată jocuri de noroc, cu o creștere pu­ternică față de cele 10 milioane estimate în 2010.

Valoarea sectorului, cât PIB-ul Austriei sau Norvegiei

Valoarea mondială a sectorului este în continuă creștere și, conform estimărilor H2 Gambling, ar fi ajuns la 400 de miliarde de dolari, adică valoarea Produsului Intern Brut al Austriei sau Norvegiei. Estimările Global Betting and Gaming Consultant sunt mai mari și indică peste 500 de miliarde.

Pe primul loc pentru banii cheltuiți de fiecare persoană era Australia. Aici, în 2016, 18,3 miliarde de dolari s-au pierdut la jocuri de noroc. Fiecare australian a cheltuit astfel circa 990 de dolari, care în 2017 (conform cifrei H2 Gambling preluată de site-ul WorldAtlas) au devenit deja 1.128.

O cifră mult mai mare decât cea cheltuită în Singapore, care este a doua țară (mai puțin de 700 de dolari) și care este urmată de Irlanda, Statele Unite ale Americii, Noua Zeelandă, Canada, Norvegia și Italia. S-a calculat că în Italia fiecare adult cheltuia 374 de euro pe an pe jocuri de noroc, adică mai mult de un euro pe zi.

Unde se pierd cei mai mulți bani: între cazinouri și mediul online

Distribuția banilor pierduți cu jocul variază de la țară la țară. În Singapore, Statele Unite și Canada, cea mai mare parte ajunge în cazinouri; jocurile online sunt mai populare în Irlanda, Finlanda, Norvegia, Marea Britanie; în Australia și Noua Zeelandă se preferă aparatelor de slot găzduite în baruri și cluburi.

În Finlanda există trei asociații autorizate doar să gestioneze pariuri și jocuri de noroc. Toate folosesc o parte din încasări pentru a promova activități legate de sport, sănătate și artă și ar trebui, prin lege, să fie preocupați de evitarea efectelor sociale și de sănătate ale jocurilor de noroc.

În Australia, guvernul a creat un centru de cerce­tare, Australian Gambling Research Center, pentru a studia fenomenul. Cele mai recente cifre de la acest institut indică faptul că australienii care joacă în mod regulat sunt aproximativ 6,8 milioane, dintr-o populație de puțin peste 24 de milioane.

Aproximativ 40 la sută dintre acești jucători obișnuiți au avut cel puțin o problemă cu jocurile de noroc și aproape 200.000 de oameni sunt considerați „jucători cu probleme”: cheltuielile lor medii anuale pentru jocuri de noroc ar fi de peste 4.500 USD.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker