Opinii

Jó napot, Iohannis!

Vă mai amintiți despre strania luare de cuvânt a președintelui Iohannis de la finele lui aprilie 2020, sub genericul „Jó napot kívánok”?

„Jó napot kívánok, PSD! (Vă doresc o zi bună, PSD, n.r.) Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaților o lege prin care dă autonomie largă Ținutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlamentul României! În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament, ca să dea Ardealul ungurilor. Jó napot, Ciolacu! (Bună ziua, Ciolacu, n.r.) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înțelegeri? Vedeţi, dragi români, asta înseamnă o majoritate toxică, majoritatea toxică pesedistă. De aceea, dragii mei, se înțelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale națiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României și împotriva românilor. Este inadmisibil așa ceva și, până când sunt eu Preşedintele României, o astfel de lege nu va exista. Vă mulţumesc!”, a declarat Klaus Iohannis.

Evident, era strigătul de disperare al lui Iohannis care nu izbutea defel să își instaleze derbedeii la putere. După ce apele s-au calmat, s-a aflat că asemenea inițiative sunt depuse de către Uniunea Democrată a Maghiarilor din România câte unul pe sesiune și sunt respinse cu aceeași ritmicitate.

În fiecare an, la şcoala de vară de la Băile Tuşnad, Viktor Orban transmite un mesaj politic. Anul acesta, autorităţile române au pus o condiţie: politicienii maghiari să nu mai transmită mesaje legate de autonomia Ținutului Secuiesc, problema Transilvaniei etc. Aflată în perioadă estivală, copleşită de ştiri legate de secetă, litoral şi cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina, media autohtonă nu a acordat atenţie discursului din acest an al lui Viktor Orban. Ar fi fost facil dacă Orban s-ar fi referit la un subiect care să aibă legătură cu UDMR, maghiarii din România, problema secuiască etc. Abia ulterior, după ce media europeană a comentat poziţia lui Orban legată de „amestecul raselor”, a venit şi poziţionarea autohtonă.

Și a venit, nu glumă! Care mai de care s-a grăbit să-l înfiereze pe liderul de la Budapesta, cu bucuria că și de data aceasta clovnul a izbutit să îi facă pe români să le crească pipota tricoloră. Și să le abată, cel puțin pentru câteva zile, atenția de la greutățile prezente și viitoare. Numai că, de data aceasta, declarațiile clovnului ar putea să nu rămână fără urmări, dat fiind că premierul Ungariei a vorbit, pe teritoriul unui stat străin, într-un mod de-a dreptul delirant, luând apărarea Rusiei, acuzând Occidentul de războiul din Ucraina, și folosind argumente specifice naziștior pe tema „purității rasiale”. Încă din prima zi, reacțiile occidentale nu au întârziat să apară, iar voci cu greutate au remarcat deja că puține țări ar accepta, așa cum a făcut România, ca șeful unui stat străin să țină chiar de pe teritoriul lor un asemenea discurs iredentist și naționalist.

Cum spuneam, Viktor Orban a fost înfierat de tot politicianul care a avut ocazia, fiecare după priceperea lui. Bineînțeles că din panoplia revoltaților lipsește o voce, poate cea mai autorizată. A președintelui Iohannis. Care, după bunu-i obicei, tace.

Jó napot, Iohannis!

Articole similare