Opinii

Israelul este pe cale să piardă războiul mediatic

Este de neconceput! Așa ați spune, nu? Ei bine, nu.

La aproape două săptămâni după 7 octombrie, Hamas a reușit să întoarcă narativul. Victimele sunt acum palestinienii, ce s-a întâmplat cu oamenii uciși în casele lor acum două săptămâni a devenit secundar, în ciuda eforturilor susținute ale unor organisme de presă și ale mijloacelor de comunicare israeliene.

Evident, sunt motive. Iată câteva.

  1. Exagerările din relatările inițiale. Ele au vulnerabizat narativul. Dacă o bucată nu s-a confirmat, atunci întregul a devenit discutabil. Și fiind discutabil, a fost facil să fie contestat. Aici nu a fost un plan, dar emoția a luat-o un pic peste realitate. S-a adăugat dorința de a se afirma a unor jurnaliști de teren, care în goana după exclusivitate și breaking nu au verificat informațiile și au contribuit involuntar la crearea unor povești false.
  2. Reacția supradimensionată. Bombardarea fără discriminare a civililor palestinieni nu are cum să treacă drept o acțiune justificată, indiferent cât de pro-israelian ești. Ce argument este că bombardezi Gaza ca să îi convingi pe palestinienii obișnuiți să nu mai susțină Hamas? Dacă ai doi neuroni încă intacți, asta nu are cum să îți pară altfel decât este. Nu poți veni să spui că Hamas a omorât copii, atunci hai să omorâm și noi câțiva, să fim chit. Sincer asta e o logică a unei organizații teroriste, nu a unui stat care clamează statutul de victimă și high ground-ul moral. Apă la moară pentru Hamas și ceilalți. Rețelele de socializare sunt 99 la sută pline de clipuri cu civilii palestinieni uciși în bombardamente. Am stat să urmăresc și am văzut un clip despre atacul din 7 octombrie la 20 despre suferința din Gaza. Cam ăsta este raportul acum. Acesta nu are cum să fie ignorat, și este sută la sută vina lui Netanyahu. Dacă nu escalada în halul ăsta Israelul, dacă se limita la acțiuni chirugicale, perfect realizabile, nu era nicio problemă. Israelul își menținea statutul de victimă și nu existau discuții despre îndreptățirea unor astfel de acțiuni. Nu a făcut decât să le dea muniție adversarilor.
  1. Reacția mediilor stângiste occidentale. Acești pufuleți școliți pe banii părinților lor capitaliști sunt o forță mediatică redutabilă, așa cum au mai demonstrat-o. De ce, este o discuție lungă. Ideea este că genul de acțiune captează atenția și se propagă rapid pe rețelele de socializare. Ei nu se adresează celor care mai au ceva noțiuni de istorie, ci tocmai celor care habar nu au. Nici nu poate fi altfel, pentru că pufuleții, la rândul lor, habar nu au de nimic, dar au simțit că e o nouă cauză. Și au devenit pro-palestinieni, doar pentru că establishmentul este pro-israelian. Am urmărit protestele lor. Niște băieți și fete care nu știu să arate Gaza pe hartă, dar sunt siguri că sunt de partea bună. Hamas likes this.

Mai sunt, dar m-aș lungi inutil.

În pragul unui război care se va extinde – eu unul cred că va implica și Iranul, căci doar nu credeți că americanii au trimis două portavioane în zonă ca să îi protejeze pe israelieni de rachetele Hamas și Hezbollah -, Israelul a pierdut deja războiul mediatic.

Va fi foarte greu în continuare să convingă că este de partea bună a istoriei.

Căci publicul este prost, îmi pare rău. Ultima știre e cea adevărată. Și trebuie să te ții de povestea că există unicorni și super-eroi. Altfel l-ai pierdut. Se duce la ceilalți care se îmbracă în unicorni.

Articole similare