Monden

Irina Fodor militează contra hărțuirii pe stradă

Gesturile și cuvintele obscene, fluierăturile și pipăielile, toate acestea denotă un comportament stradal ce nu are ce căuta astăzi într-o societate educată! Aceasta a fost concluzia unui eveniment la care a fost invitată și Irina Fodor alături de soțul ei, ocazie cu care s-au dezbătut statistici, informații interesante, dar s-a și inițiat un training gratuit (www.standup-romania.com) în care sunteți învățați cum puteți reacționa, fie din poziția de victimă a unei hărțuiri stradale, fie că sunteți martor la un incident de acest gen.

Irina a punctat că sunt situații în care granița dintre compliment și hărțuire este foarte subțire, de aceea complimentele făcute cu bun simț trebuie primite ca atare, însă pipăielile, cuvintele, gesturile obscene și fluierăturile „nu au ce căuta într-o societate educată”, a concluzionat buzoianca pe rețelele de socializare. Mai mult, ea și-a amintit că, în anii studenției, a fost avertizată, ca „fată din provincie”, să evite mersul cu tramvaiul și plimbările nocturne singură pe stradă.  „Când am venit la facultate la București, cineva m-a avertizat să am grijă când merg cu tramvaiul, că sunt tot felul de dubioși și dacă «se iau de tine» , nu sare nimeni să te ajute. Ba mai mult, că dacă țipi tu ca să ceri ajutor, te taie cu lama pe față.  Fie că era mit urban sau nu, mi-am făcut promisiunea de a evita pe cât posibil tramvaiele, urmată, în scurt timp, de altele, în funcție de situațiile pe care le întâlneam pe străzi: să nu merg niciodată singură noaptea, să nu mă îmbrac prea mulat, scurt, transparent, să nu mă uit dacă aud fluierături, pss-ituri și alte sunete colorate, să ocolesc zonele cu șantiere… șamd. Cumva, îmi impuneam eu limite pentru cei care habar nu aveau ce-s acelea. Și realitatea este că nici nu aveam uneltele necesare ca să reacționez, indiferent dacă eram în postura de victimă sau martoră a unei hărțuiri, așa că preferam să evit anumite contexte”, a povestit Irina.

Potrivit organizatorilor evenimentului, ultimul studiu a scos la iveală o statistică amețitoare cu privire la hărțuirea stradală: 80 la sută dintre femei au fost hărțuite în public, 76 la sută dintre oameni au fost martori la hărțuire în public, 86 la sută dintre martori spun că nu se simt pregătiți să intervină.

 

Articole similare