Educație

Ioana Alexandra Petre și Monica Stoicescu au adus liceele vocaționale în Top 3 al Bacalaureatului

Liceele vocaționale buzoiene, respectiv Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” și Liceul de Arte „Margareta Sterian”, au obținut anul acesta pozițiile a doua și, respectiv, a treia în clasamentul județean al rezultatelor la examenul de Bacalaureat. Este o clasare frumoasă a elevilor care au absolvit cele două unități de învățământ; aceste rezultate propulsează cele două unități de învățământ în fruntea clasamentului, spărgând clasarea monolitică din anii precedenți când practic un singur liceu deținea primele 10 poziții.

Este vorba despre elevele Ioana Alexandra Petre, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”, profilul Științe sociale, și Monica Stoicescu, absolventă a Liceului de Arte „Margareta Sterian” , la secția de Arhitectură arte ambientale și design.

 Bunicul, impuls pentru cariera viitoare

Ioana Alexandra Petre, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret”, la Științe sociale, a reușit performanța de a obține a doua medie pe județ la examenul de Bacalaureat, respectiv media 9.83. Cea care i-a dat bătăi de cap a fost nota la Limba română, care, în cazul Ioanei a fost de 9.65. Ea s-a adăugat notelor de 10 de la Logică și  Istorie. Notele obținute de Ioana nu sunt întâmplătoare. Ele reflectă rezultatul unei activități constante și organizate pe care a desfășurat-o pe parcursul întregului an școlar. De aceea, Ioana consideră că „examenul de Bacalaureat a fost ușor. Nu am întâmpinat o problemă anume, chiar dacă, și la mine, la Limba română, nota a fost ceva mai mică”.

Două dintre materiile de Bacalaureat sunt, de altfel, și probe pentru examenele care constituie admiterea ei la facultate. De fapt, în cazul ei este vorba despre două obiective pe care ni le împărtășește: „O să merg la Facultatea de Drept. O să încerc și la Poliție. Urmează săptămâna aceasta să îmi depun dosarele”. Pentru a-și atinge obectivele va continua pregătirea și în perioada următoare până către finalul lunii august, deoarece ne spune că primul examen va fi în iulie, iar pentru cea de-a doua facultate, în august, având în vedere că pentru Poliție sunt și probe eliminatorii precum cea sportivă. Ioana mărturisește că nu este o fire prea sportivă, dar pentru admitere s-a pregătit serios și la acest capitol. Ne spune că deși are înălțimea de numai 1,65 m va avea de trecut de săritura în lungime al cărei barem este de 1,80 m, săritura peste capră, cu baremul de 1.30 m, și de proba de detentă.

Pasiunea pentru Poliție a venit pe nesimțite odată cu povestirile  bunicului, fost polițist în Râmnic, acum  pensionar, despre ce presupune munca de om al legii. Acesta i-a inspirat rigoarea și respectul pentru lege.  „L-am avut exemplu în familie pe bunicul; m-a motivat; bunicul a fost polițist în Râmnic. Acum s-a pensionat”. La decizia ei au pus puțin umărul și lucrătorii Biroului Siguranță Școlară care au ajuns cu activități și la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret”; aici au întâlnit-o pe Ioana cu care au stat de vorbă despre cariera de polițist.  Ioana știe, spre exemplu, că este o profesie în care nu prea ai parte de sărbători. Nu s-a descurajat. De altfel, este un copil cu voință și ambiție; pentru a urma acest liceu  a făcut naveta de la Berca, unde locuiește cu părinții. La finele acestor patru ani de liceu, a reușit să-și facă mândri părinții cu acest rezultat, la aflarea căruia s-au bucurat foarte tare.

În rest, ca orice adolescent, își petrece timp cu prietenii, și, în plus, ne povestește că îi place să citească, să se uite la filme, să se documenteze pe anumite teme. În special, dacă este vorba de Istorie. A și participat, de altfel, la activități nonformale de istorie, cum este cea realizată la clasă despre Holocaust.

Între Arhitectură și Drept

Monica Stoicescu (dreapta), absolventă a Liceului de Arte „Margareta Sterian”, la secția de Arhitectură arte ambientale și design, a obținut 10 la Limba și literatura română, o materie care a dat bătăi de cap multor candidați. A mai fost notată cu 9,65 la Istorie și cu 9,80 la Logică, argumentare și comunicare, ceea ce a condus la media finală de 9,81, care a situat-o pe poziția a treia a clasamentului județean a examenului de Bacalaureat.

Două dintre probele pe care le-a trecut cu brio la Bacalaureat vor constitui probe și pentru una dintre facultățile către care se îndreaptă. Este vorba despre probele de Limba și literatura română și Logică, pentru care s-a pregătit și pentru admiterea la Facultatea de Drept. „Eu mă îndrept către Facultatea de Drept, în Capitală, la Universitatea București”, spune Monica. Ea face precizarea că aceasta este una dintre opțiunile sale pentru facultate. O a doua opțiune a absolventei Liceului de Arte este Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”. „O să încerc și cu Arhitectura, la <Mincu>, dacă tot am făcut Arhitectura în liceu, la Buzău”, mărturisește Monica.

A exersat foate mult la Arhitectură pentru finalizarea lucrării de atestat, unde a avut de prezentat  o galerie de artă. „A trebuit să realizez un proiect complet: fațade, planuri, axonometrii, în așa fel încât să fie un proiect destul de finalizat”, spune Monica. A urmat prezentarea lucrării și și proba practică, unde a avut de refăcut o bucată din lucrarea de atestat.

Ea s-a pregătit în perioada liceului și prin participarea la concursuri de specialitate, în domeniul Arhitecturii. Ne menționează, cu multă modestie, la acest capitol  concursul național „I.N. Socolescu”, unde a obținut premii doi ani la rând. Într-un portret succint realizat pe moment pe care ni la oferit despre sine, se prezintă drept „o persoană foarte curioasă”, care îi place să știe multe lucruri despre aproape orice lucru o înconjoară. La acest portret trebuie adăugate multe preocupări ale sale care îi definesc abilitățile și pasiunile. „Am multe hobby-uri. Îmi place să citesc, îmi place fotogafia, mă interesează și alte domenii ale artei în afară de arhitectură. Sunt interesată și de artele vizuale, dar și de modă. Îmi place sportul. Merg  frecvent la sală unde am abonament”, ne povestește Monica despre  activitățile din timpul său liber. În plus, ne mai spune ea, cu multă încredere în forțele proprii, „nu îmi place să mă simt ruptă de realitate. Îmi place să cunosc ce se întâmplă în jurul meu și de asta mă interesează Facultatea de Drept un pic mai mult decât Facultatea de  Arhitectură. Ambele sunt facultăți grele. Eu sper că o să fie bine”. Pentru că ea are portofoliul pregătit și pentru Facultatea de Arhitectură. „Proba la Arhitectură, după înscriere, constă într-un dosar cu lucrările personale ale fiecăruia, care variază în funcție de specializare. Pentru cea generală sunt necesare 12 lucrări, împărțite pe patru secțiuni, și apoi urmează examenul propriu-zis. Portofoliul îl am urmează să îl scanez pentru că trebuie trimis în format digital”, explică Monica.

Ambele examene îi bat la ușă. La Facultatea de Drept este programat pentru data de 20 iulie, iar la Arhitectură pe 13 iulie. La Drept, examenul îl va da la Economie, Logică și Gramatică, două dintre examene  pe care le-a avut la Bacalaureat. „De asta am mers cu Logica la Bacalaureat. Am și repetat materia”, mai spune Monica, mărturisind că din acest motiv, poate, consideră că examenul de Bacalaureat a fost accesibil: „Consider că, în afară de exercițiul cu sinonimul, care a dat bătăi de cap unora, nu au fost probleme foarte mari. Am făcut pregătire în acest sens și nu mi-a fost greu să dau un sinonim, pentru că m-am mai întâlnit cu acea locuțiune. Pentru cei de la Real – eu am dat la Real, fiind la  Arhitectură -, cred că a fost un pic mai greu”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker