Educație

Învățământul dual, în extindere la Buzău

La mare căutare sunt anul acesta ofertele care vin din învăţământul dual, poate și pentru faptul că acesta atrage elevii prin beneficii, dar și datorită interesului crescut din partea agenţilor economici care, la încheierea studiilor, le pot oferi absolvenţilor și un loc de muncă. Din aceste motive, pentru anul școlar următor Inspectoratrul Școlar Județean a aprobat funcționarea a zece astfel de clase. Ele reprezintă un răspuns pe care ISJ îl dă angajatorilor din Buzău care au solicitat o astfel de forță de muncă, dar este și un răspuns la cererea venită din partea elevilor și familiilor lor pentru care contează sprijinul de care au parte pe perioada școlarizării în sistemul dual, fie că vorbim de bursă, fie că vorbim de cazare și masă gratuite. Elevii care aleg școlile profesionale duale primesc lunar o bursă în valoare de 300 de lei, denumită „bursă tehnologică”, ea putând fi completată cu o bursă oferită  de operatorul economic la care elevii fac practica. Concret, operatorii economici pot să le acorde elevilor din școlile duale o bursă care să valoreze cel puțin cel puțin valoarea acordată de stat, de 300 de lei din acest an.

Informațiile respective au fost oferite de inspectorul general şcolar al IŞJ Buzău, Daniela Palcău, în cadrul Târgul Ofertelor Educaţionale pentru elevii claselor a VIII-a, ce se desfășoară timp de două zile la Muzeul Judeţean, în parteneriat cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE). „Pentru anul şcolar 2024-2025 avem zece clase de învăţământ dual, pentru că 32 de agenţi economici de la nivelul judeţului şi-au dorit astfel de clase”, a spus Daniela Palcău, care a precizat că „aceşti elevi beneficiază de bursă, de cazare, de masă, de activităţi recreative şi de multe alte facilităţi pe care şcoala duală le are. Agentul economic împreună cu instituţia de învăţământ formează elevul pentru a putea fi încadrat în câmpul muncii, îi asigură un loc”.

În prezent, 250 de elevi urmează învățământul dual în Buzău, potrivit datelor publicate de Ministerul Educației pe platforma oficială dedicată învățământului profesional: alegetidrumul.ro. În județul Buzău, au clase duale următoarele unități de învățământ: Liceul Tehnic din Municipiul Buzău – care oferă următoarele calificări: Frigotehnist (domeniul Electromecanică), Electromecanic utilaje și instalații industriale (Electromecanică), Tinichigiu vopsitor auto (Mecanică), Bucătar (Turism și alimentație), Ospătar/chelner/vânzator în unități de alimentație (Turism și alimentație), Mecanic auto (Mecanică) -, Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” din Municipiul Buzău  – cu următoarele calificări: Operator la mașini cu comandă numerică (domeniul Mecanică), Lacatuș construcții metalice și utilaj tehnologic (Mecanică), Electrician exploatare joasă tensiune (Electric), Sudor (Mecanică), Mecanic utilaje și instalații în industrie (Mecanică) -, Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” din Municipiul Buzău – cu următoarele calificări: Electrician exploatare joasă tensiune (domeniul Electric) -, Liceul Tehnologic „Traian Săvulescu” din Municipiul Râmnicu Sărat – cu următoarele calificări: Brutar/patiser/ preparator produse făinoase (Industrie alimentară), Operator în prelucrarea legumelor și fructelor (Industrie alimentară) -, Liceul Tehnologic „Victor Frunză” din Municipiul Râmnicu Sărat -cu următoarele calificări: Confecționer produse textile (Industrie textilă și pielărie), Mecanic utilaje și instalații în industrie (Mecanică) – și Liceul Tehnologic Economic „Elina Matei Basarab” din Municipiul Râmnicu Sărat – cu următoarele calificări: Ospătar (chelner) vânzator în unități de alimentație (Turism și alimentație) și Bucătar (Turism și alimentație).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker