sâmbătă, 11 iulie 2020

INTERVIU | Dora Gaitanovici, admisă prima pe listă la Conservator, la secția Compoziție Muzică Clasică

• „Cred că facultatea asta este cea mai potrivită pentru a compune muzică de film și musical”

Deși are doar 19 ani, a reușit să devină cunoscută în peisajul muzicii românești, impresionând prin prestațiile sale la selecția națională a Eurovison, pe scena Cerbului de Aur și la Vocea României. Dora Gaitanovici nu se mulțumește cu atât și este hotărâtă să facă muzică la cel mai înalt nivel. Pentru asta, buzoianca a susținut în această toamnă admiterea la Conservator, reușind să intre prima pe listă la secția Compoziție Muzică Clasică.
Adolescenta care cântă la pian de la vârsta de patru ani a compus prima piesă la nouă ani, studiază saxofonul și canto, fiind pasionată de jazz, blues, rock, de muzică clasica, dar și de cea folclorică. Dora Gaitanovici a acceptat să vorbească pentru OPINIA despre reușita la examenul de Conservator și despre viitoarele sale proiectele muzicale.

Reporter: Felicitări, Dora, am înțeles că ai intrat prima la Conservator. Așa este?

Dora Gaitanovici: Da. Prima la secția Compoziție Muzică Clasică.

Rep.: Câți candidați au fost?

D.G.: Au fost opt candidați acceptați la această secțiune. În total, la Conservator au fost 45 de locuri la toate secțiile: Compoziție Muzică Ușoară, Jazz și Compoziție Muzică Clasică, iar locurile s-au împărțit după examen.

Prima pe listă, cu media 9,09

Rep.: Ce medie ai avut?

D.G.: 9,09.

Rep.: Cum a fost exa­menul?

D.G.: Mi s-a părut foarte greu, pentru că au fost niște materii despre care eu am aflat abia anul acesta, că există, cum ar fi Armonia. Este o disciplină pe care cei de la liceele de artă o studiază mult timp, iar eu am început să mă pregătesc pentru examenul de Armonie abia anul acesta. Examenul s-a derulat pe parcursul a cinci zile, dintre care în două zile am susținut câte două probe. Cel mai important a fost Portofo­liul de Compoziții.

Rep.: Câte probe au fost în total?

D.G.: Șapte probe: Pian, Portofoliu de Compoziții, Auz, Solfegiu, Dictat, Examen de Teoria Muzicii și ­exa­men de Armonie.

„Vreau să studiez și Regie de Spectacol”

Rep.: Ce îți propui să faci în plan muzical odată ce vei studia muzica la modul cel mai profesionist?

D.G.: Vreau foarte mult să cânt piese compuse de mine. Acum lucrez la multe piese pe care sper să le lansez curând. Asta ar fi partea comercială. Dar eu m-am dus la facultatea aceasta datorită altei pasiuni pe lângă cântatul în concerte live. Eu sunt pasionată de musicaluri și de muzica de film. Cred că fa­cultatea asta este cea mai potrivită pentru a compune astfel de muzică, adică ceva spre zona dramatică. Vreau să fac mai târziu, nu știu ­exa­ct în ce moment al vieții mele, și Regie de Spectacol și să o îmbin cu muzica.

„Prima mea compoziție a fost la 9 ani, la Eurovision Junior”

Rep.: Să înțeleg că te-a impresionat recenta ta colaborare cu cei din opera rock „Făt-Frumos din lacrimă” în distribuția căreia ai fost inclusă?

D.G.: Da. Pasiunea mea nu a pornit însă de aici. Eu, cu profesorul care a apelat la mine pentru acest musical (n.r., Dan Spânu), mă cunosc de mai demult. De când eram mai mică și am încercat să pun în scenă un mini-musical. El a aflat de pasiunea mea și abia acum s-a concretizat colaborarea.

Rep.: Apropo de compoziție, când erai foarte mică te-am văzut pe scena Festivalului Francochanson. Atunci ai participat cu prima ta compoziție?

D.G.: Nu, atunci, cred că prin în 2011, am încercat să pun în scenă câteva fragmente din Cocoșatul de la Notre-Dame. De atunci aveam eu pasiunea pentru musical. Însă prima mea compoziție a fost „Tom și Jerry”, la Eurovision Junior, când aveam nouă ani.

Încă de mică, Dora a participat cu succes la numeroase concursuri muzicale. La vârsta de șase ani buzoianca a debutat la tv la o emisiune prezentată de Dan Negru la Antena 1, „Vreau să fiu mare vedetă”. După numeroase premii la concursurile din țară-, (a câștigat două trofee la secțiunea Creație la Mamaia Copiilor, cu piese scrise de ea și s-a clasat pe locul 6 în Finala Selecției Naționale pentru Eurovision 2018-, buzoianca a cunoscut o și mai mare celebritate odată cu participarea, în 2018, la Vocea României, unde a ajuns în finală, având-o antrenor pe Irina Rimes. De asemenea, Dora a realizat imnului liceului său, Colegiului Național „B.P.Hasdeu”, la împlinirea a 150 de ani de la înființare.
Până la această vârstă, Dora a colaborat deja pentru diverse proiecte muzicale cu trupele Thy Veils (Gărâna Jazz Festival 2017, albumul „Neoradiant”), Implant pentru Refuz, Bucium, Undercover, Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești și a avut numeroase apariții la TV și radio.

loading...
error: Content is protected !!