Actualitate

Intervențiile jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor, de nouă ori mai multe anul acesta față de 2018

Anul acesta s-au înmulțit îngrijorător atacurile urșilor în gospodăriile din județ, iar localnicii au învățat să ceară ajutor autorităților atunci când consideră că este pusă în pericol viața lor sau a viețuitoarelor din gospodării. Potrivit reprezentanților Inspectoratului Jude­țean de Jandarmi, de la începutul acestui an au fost 34 de apeluri la numărul unic de urgență 112 prin care a fost semnalată prezența urșilor, față de 4 apeluri în 2018.

Se estimează că numărul urșilor este de trei ori mai mare decât cel optim. Nici la nivel național populația nu este una redusă, deoarece avem cu 70% peste numărul ideal. Din această cauză, tot mai mulți urși ajung în localități, deși locul lor este în pădure.

Animalele și-au făcut un obicei din căutarea hranei în gospodăriile de la munte, iar situația se va înrăutăți în momentul în care porumbul va fi bun de mâncat.

Soluția pe termen scurt este simplificarea procedurilor de împușcare a urșilor agresivi, însă o decizie poate fi luată la ni­vel de Ministerul Mediului. În timp ce vânătorii susțin că dacă nu se va da drumul la vânătoare, numărul atacurilor, dar și cel al urșilor braconați sau otrăviți, va crește alarmant de la un an la altul, ONG-iștii spun că situația este sub control și, că de fapt, numărul vânătorilor din țara noastră este prea mare în comparație cu vânatul existent. Autoritățile admit oarecum că numărul urșilor din România ridică probleme serioase, drept pentru care spun că vor lua mai multe măsuri pentru conservarea populației, dar și pentru diminuarea atacurilor urșilor asupra oamenilor. Promit că vor face acest lucru prin bifarea a zece puncte. Destul de ­ge­nerale însă. De la „asigurarea managementului populației de urs la scară spațială adecvată”, la „conștientizarea și educarea populației locale”. Până acum, acestea par a ține mai mult de sfera teoriei. Realitatea arată că situația începe să scape de sub control. Urșii au ajuns să producă pagube serioase. Singura măsură concretă în interesul securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante a fost luată de către ­Mi­nisterul Mediului în 2017. Atu­nci acesta a fost emis un ordin care prevede numărul maxim de derogări aplicabile la nivel național în cazul speciilor de urs și lup: ursus artos – 140 de exemplare, canis lupus – 97 de exemplare.

Sunt însă prea puține exe­mplare care pot fi extrase pentru a putea ține în frâu populația de urși de la noi. Spre ­exe­mplu, anul acesta, un singur urs a fost împușcat la Colți după un atac într-o gospodărie. Primarul comunei a juns însă subiect de presă după ce a stropit cu bere cadavrul animalului, motivând că așa procedează și când taie porcul.

În schimb, prezența mistreților a fost sesizată mai puțin anul acesta față de 2018, fiind patru apeluri la 112 anul acesta față de anul trecut.

 

Pentru a interveni în siguranță pentru îndepărtarea pericolelor de acest fel, jandarmii au însă nevoie de costume de protecție adecvate, dar și de specialiști, iar în acest sens vor fi continuate demersurile pentru încadrarea a opt funcții de ofițeri tehnicieni veterinari care vor face parte din echipele de intervenție în astfel de situații.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker