marți, 22 septembrie 2020

Întâlnire cu fermierii din zona de câmpie a județului / Păle: ,,Dacă investești pasiune în domeniul agriculturii, poți avea rezultate excepționale”

Agricultura este unul din domeniile care contribuie semnificativ la progresul econo­mic al unei țări și, indiferent de scara la care este practicată, aceasta are o influență foarte mare asupra bunăstării comunităților locale. Județul Buzău reprezintă un spațiu în care se dezvoltă un însemnat bazin legumicol exploatat de mici agricultori, la Glodeanu Sărat, dar și una din cele mai mari ferme din România, în comuna Amaru, se arată într-un comunicat de presă al deputatului social-democrat buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din camera inferioară a Parlamentului și secretar al departamentului cu același profil al Consiliului Național al PSD.

Împreună cu președintele Departamentului de agricultură și dezvoltare rurală al PSD, deputatul Valeriu-Andrei Steriu, cu vicepreședintele acestui departament, deputatul Sorin Vrăjitoru, cu ­se­cretarul de stat în Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale Daniel Botănoiu, și cu directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Adrian Chesnoiu, parlamentarul social-democrat buzoian a efectuat o vizită în cele două comune pentru a sta de vorbă cu fermierii. „Scopul întâlnirii cu legumicultorii a fost cel de a ne consulta. De a afla direct de la beneficiari dacă programele pe care le-a implementat guvernul au efectul scontat, dacă sunt mulțumiți de acestea, dar și ce nevoi mai au și cum putem noi la nivel de legislativ și guvernare să îi ajutăm. Am văzut oameni dispuși să poarte un dialog, deschiși la propunerile noastre și cred că la rândul lor au apreciat răspunsurile pe care le-au primit”, precizează Dănuț Păle.

Conform sursei citate, agricultorii de la Glodeanu Sărat au știut să profite de ocazia de a sta de vorbă cu reprezentanții instituțiilor din domeniu și au prezentat o serie de probleme cu care se confruntă în activitatea pe care o desfășoară. Aceștia au spus că au nevoie ca plafoanele pentru programele de sprijin pentru tomate și usturoi să fie mărite și să se aplice și pentru alte tipuri de legume, să fie luate în considerare problemele specifice în funcție de profilul zonei și condițiile climatice în ­ela­borarea programelor de subvenții, să aibă spații de depozitare corespunzătoare pentru recolta lor și doresc să vadă un control mai bun al importatorilor care le fac concurență neloială. „A fost o discuție constructivă. Vom avea în vedere problemele prezentate și vom căuta soluții pentru acestea. Mă bucură faptul că au înțeles beneficiile pe care le poate aduce asocierea și deja au înființat o cooperativă, iar acum lucrează la înființarea celei de-a doua”, mai spune deputatul social-democrat.

Membrii delegației au vi­zitat la Amaru una din cele mai mari și moderne ferme de vaci de lapte din țară, o cultură de soia și un sistem de irigații foarte complex. „Am văzut cum, dacă investești pasiune în domeniul agriculturii, poți avea rezultate excepționale. Am aflat care sunt elementele necesare pentru a face performanță în agricultură, dar și care sunt nevoile marilor fermieri pentru a se putea dezvolta și contribui astfel în mod activ la progresul economic al României. Ferma de la Amaru este un exemplu de bune practici și de asumare a noilor tehnologii și implementare a lor pentru a obține calitate”, a mai precizat Păle.

Cu ocazia acestei vizite în județul Buzău, agricultorilor le-a fost prezentată și Casa Română de Comerț Agroalimentar UNIREA, rolul ei, cum va veni în sprijinul fermierilor, și cum vor putea face parte și reprezentanții județului Buzău în această entitate. Casa Română de Comerț Agroalimentar ,,UNIREA” este o societate comercială de interes națio­nal, are scopul de a realiza un mecanism comercial funcțio­nal care să conducă la va­lorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale și să contribuie la implementarea politicii agricole naționale ­res­pectând direcțiile strategice ale Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene și ­preve­derile Programului de Guvernare.

loading...
error: Content is protected !!