Inspectorii sanitar-veterinari, în alertă pentru depistarea fructelor cu pesticide și a cărnii cu salmonella

Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău au demarat verificările la agenții economici și la depozite ca urmare a alertei care viza prezența pe teritoriul României a cărnii de pui contaminată cu salmonella. La Buzău sunt doar două unități care fac astfel de achiziții de carne, spune medicul Iulian Moca, care au fost deja verificate. „Sunt două unități de depozitare în județ care recepționează carne provenită din spațiul intercomunitar, respectiv din Polonia. Una dintre ele, începând din această săptămână, nu mai aduce carne de pui din Polonia, ci din Germania. În Buzău s-au recoltat probe din loturile provenite din comerț intercomunitar și nu a fost identificată salmonella. La un depozit a fost recoltată probă și nu a fost detectată prezența agentului patogen salmonella”, spune Moca.
Dacă la Buzău nu au fost descoperite astfel de cazuri în această campanie, în țară a fost găsită o cantitate de peste 60 de tone de carne de pui contaminată cu salmonella în mai multe magazine. Carnea, în special pulpe și pipote de pui congelate, a fost retrasă de la vânzare, conform autorităților.
De asemenea, inspectorii sanitar veterinari buzoieni au mai mers zilele acestea și pe urmele loturilor de grapefruit care erau suspecte că ar conține pesticide peste limita admisă. La Buzău au fost verificate patru unități care se fac astfel de importuri. „Este vorba de patru unități de comercializare și una de depozitare. La nivelul celor patru unități de comercializare, la sosirea colegilor mei nu se aflau la comercializare produsele din lotul respectiv, adică grapefruit, cantitatea totală retrasă de către operatorii economici la momentul controlului fiind de 50 kg, de la cei patru operatori. La nivelul unității de depozitare era o cantitate de 95 kilograme, care a fost recepționată, dar nu fusese distribuită”, spune medicul Iulian Moca, din cadrul DSVSA Buzău.