Politic

PSD a votat în unanimitate ca Marcel Ciolacu să fie premierul care deschide „rotativa” cu PNL

Partidul Social Democrat a decis în unanimitate, în Consiliul Politic Național, să-l susțină pe Marcel Ciolacu pentru poziția de premier, a declarat miercuri Sorin Grindeanu. El a precizat că tot în unanimitate s-a validat varianta premierului prin rotație.

Grindeanu a spus că Marcel Ciolacu este susținut pentru a fi primul care să ocupe funcția de prim-ministru într-un guvern cu PNL: „N-am dat un vot pentru Marcel Ciolacu să fie premier peste un an jumătate. Noi nu avem nevoie de terapii de grup, nu suntem la Alcoolicii Anonimi. Astea sunt lucruri evidente care sunt de la sine înțelese”, a precizat el.

Potrivit lui Grindeanu, acesta este mandatul cu care echipa de negociere merge astăzi la discuțiile cu liberalii, iar dacă în urma acestora se va decide altceva, echipa trebuie să se întoarcă pentru validarea înțelegerii în partid.

Tot în cursul zilei de astăzi, Marcel Ciolacu a insistat, în ciuda deciziei PNL, că PSD este partidul care a câștigat alegerile și trebuie să facă prima nominalizare de premier în cadrul mecansimului de rotație, iar Florin Cîțu nu mai poate revendica șefia Executivului după ce a fost demis prin moțiune de cenzură: „Astăzi, mai mult ca sigur se va finaliza programul de guvernare și pe capitolele social, justiție. PSD va face un Consiliu Național unde va decide premierul. Dar cel mai important este să nu construim ceva neținând cont de voința românilor, ci numai de interesul personal. Vă amintesc că PSD a câștigat alegerile. Dacă vom ține cont de voința românilor, sunt ferm convins că vom avea o coaliție funcțională și un guvern al României (…) Categoric, PSD va avea propria nominalizare de premier, pentru că avem o rotație (…) Din moment ce PSD a câștigat alegerile, e normal să solicităm să avem prima nominalizare. Există negocieri, ca să nu iasă nimeni păcălit”, a spus Ciolacu.

La insistențele jurnaliștilor, referitoare la faptul că PNL dorește să dețină prima nominalizare de premier, iar Florin Cîțu revendică postul, liderul social-democraților a afirmat: „Sunt ferm convins că şi domnul Cîţu va înţelege că nu poate să vină în acest moment premierul României, după ce a fost demis”.

Liberalii au decis marți, în ședința Biroului Executiv să accepte varianta premierului prin rotație, dar cu o condiție. Liderii PNL și-au exprimat pe rând opțiunea privind ocuparea postului de prim-ministru prin rotație, dar vor ca PNL să fie primul partid care dă premierul. Emil Boc a propus ca mandatul de negociere să fie flexibilizat astfel încât președintele Klaus Iohannis să aibă libertatea de a nominaliza premierul, au declarat pentru HotNews.ro surse liberale participante la ședință. Propunerea nu a fost supusă la vot.

În spatele ușilor închise, mai mulți lideri PNL l-au atacat pe Florin Cîțu acuzându-l că în negocierile cu PSD a pus înainte interesele personale. Cu toate acestea, la finalul ședinței, Flori Cîțu a spus că rămâne singura propunere pentru postul de premier: „PNL a votat rotativa cu primul premier de la PNL. Nu s-a votat flexibilizarea numelui”.

Pe de altă parte, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a atras atenția  că este urgentă formarea noului guvern, comentând că numirea prin rotație a premierilor poate fi o soluție, însă trebuie să fie președinții de partid: Cineva trebuie să facă compromisul necesar ca să depăşim această fază a discuţiilor – mai puţine orgolii, un ego un pic mai mic – şi atunci se rezolvă (…) Suntem în competiție cu timpul, nu unii cu alții, și aici eu săptămâna trecută am zis să vedem când putem să intrăm în Parlament cu programul de guvernare și cu lista de guvern. Au spus că vom încerca în această săptămână. Nu ar trebui să amânăm prea mult. Sper ca săptămâna următoare se va întâmpla”, a spus Hunor.

 

Articole similare